Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.07.2013.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dušica Tričković preduzetnica 2013. godine - "Opportunity banka" dodelila nagradu "Žena za 5"

Četvrtu godinu zaredom, Opportunity banka izabrala je najuspešniju preduzetnicu 2013. godine. Konkurs je bio otvoren za sve vlasnice malih ili srednjih preduzeća, samostalne preduzetnice i žene-nosioce registrovanih poljoprivrednih gazdinstava od 25. maja do 30. juna 2013. Nagradu u iznosu od 500.000 dinara osvojila je Dušica Tričković, preduzetnica iz Niša koja je 2004. godine u nedostatku zaposlenja, osnovala radnju za proizvodnju kora i peciva "Kiki-Kore", saopšteno je iz Opportunity banke.

Dušica je žena koja je sopstvenim snagama, bez ikakve pomoći sa strane započela posao izrade peciva i kora iz sopstvene kuhinje, a jedino osnovno sredstvo te 2004. godine bio joj je obični kuhinjski šporet i jedna mašina za proizvodnju kora. Danas Dušica ima 15 stalno zaposlenih (14 su žene), dva kombija za prevoz proizvoda, tri profesionalna miksera, 2 rotacione peći, fermentacione komore i tržište koje neprekidno širi. Svaki dan razvozi robu po Nišu, Pirotu i Beogradu, radi sa svojim zaposlenima i organizuje proizvodnju, a istovremeno brine o tri ćerke i o tome kako da proizvodnju iz iznajmljenog poslovnog prostora preseli u sopstveni. U te svrhe Dušica je sama uštedela više od polovine neophodnog novca za izgradnju poslovne zgrade na sopstvenom placu, a 500.000 dinara koje će Dušica dobiti kao nagradu od Opportunity banke biće iskorišćeni upravo za ovu namenu. Nakon preselenja u novi radni prostor i proširenja kapaciteta, Dušica planira da zaposli još najmanje 5 novih radnica.

Opportunity banka koja se primarno bavi podrškom preduzetništva kroz mikro poslovne i poljoprivredne kredite i jedina na tržištu Srbije finansijski podržava čist start-up biznis, inicirala je ovu nagradu kao podsticaj ženskom preduzetništvu, jer je ženama u Srbiji danas teško započeti i razviti sopstveni mali biznis, što potvrđuju i razna istraživanja na temu žensko gpreduzetništva kao i zvanične statistike.

Žiri u sastavu Ana Žegarac, pomoćnica direktora u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj, Jasmina Nikitović-Stojičić, urednica emisije na RTS-u "Znanje-imanje", Bojana Vukosavljević, direktorka EBRD BAS Programa za žene u biznisu i Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke i ove je godine imao težak zadatak da donese odluku o pobednici koja predstavlja pravi model ženskog preduzetništva i inspiraciju za sve sadašnje i buduće preduzetnice u Srbiji jer su sve ovogodišnje kandidatkinje imale veoma kvalitetne preduzetničke odnosno poljoprivredne priče. Kao dodatni podsticaj ženskom preduzetništvu, Opportunity banka ima u planu da uskoro uvede poslovne i poljoprivredne kredite posebno namenjene ženama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.