NavMenu

(Ekonomist) Honeywell d.o.o. Beograd - tvorci "pametnih zgrada"

Izvor: Ekonomist magazin Nedelja, 29.10.2006. 22:01
Komentari
Podeli

Laslo KeremenciLaslo Keremenci

Predstavljajući najnoviji softver za jednostavno upravljanje svim sistemima u objektu Honeywell širi oblast svog poslovanja u Srbiji, nastojeći da uveća ovogodišnji promet od oko milion dolara.

--------------------------------------

Beogradska kancelarija kompanije Honeywell International Inc. predstavila je svoj najnoviji softver EBI (Enterprise Building Integrator), koji omogućava jednostavno upravljanje integrisanim sistemima zgrada. Rukovodilac prodaje Honeywell d.o.o. Beograd Branko Đurić objasnio je kako uz pomoć EBI rešenja jedan menadžer objekta sa svog računara može da kontroliše osvetljenje, sigurnosni, energetski, HVAC sistem (grejanje, hlađenje, klimatizacija) i ostale podsisteme čitave jedne bolnice, banke ili čak aerodroma. Pri tom se ne mora krenuti od nule, odnosno integrisati se mogu ne samo novi, već i postojeći sistemi u objektima.

„Činjenica da u Srbiji raste interesovanje baš za ovakvim kvalitetnim proizvodima visoke integracije, razlog je zbog kog je Honeywell pre godinu dana odlučio da zasnuje direktno prisustvo svoje Building Solutions (automatizacija objekta) grupe u Srbiji“, kaže Laslo Keremeci, generalni direktor beogradskog predstavništva te kompanije. Do tada, poslove u Srbiji obavljala je mađarska poslovnica ove američke kompanije. „Pametne zgrade“ GTC House na Novom Beogradu i zgrade u koje se uselila Raiffeisen banka (sedište i njene filijale po Srbiji), najveći su rezultati ponovnog poslovanja Honeywella u Srbiji. Ponovnog, jer je preko italijanske poslovnice ta kompanija bila prisutna u Srbiji, odnosno bivšoj Jugoslaviji još šezdesetih godina prošlog veka. Osamdesetih godina dvadesetog veka bila je aktuelna saradnja te multinacionalne kompanije oformljene u Nju Džersiju sa Elektroindustrijom Niš, ali je početkom sankcija Honeywell prestao da posluje na ovim prostorima.

Laslo KeremenciLaslo Keremenci

Ponovni start doneo je solidne rezultate. U prvoj godini poslovanja u Srbiji ta kompanija je ostvarila promet od milion dolara. Namera Svilena Petkova, direktora prodaje za Istočnu Evropu, da je cilj Honeywell-a da u Srbiji po visini obrta postane kompanija broj jedan više je zasnovana je na rezultatima kompanije u ostalih stotinak zemalja u kojima posluje. Godišnji promet koji ostvari 116 hiljada zaposlenih u čitavom Honeywell-u u 2005. godini iznosio je 27,7 milijardi dolara. Kompanija se redovno nalazi na listi „Fortune“ magazina -100 najuspešnijih kompanija, a jedna je od 30 izabranih kompanija koje predstavljaju Dow Jones Industrial Average indeks.

Od četiri oblasti poslovanja (automatizacija i upravljanje, aviokosmički proizvodi i usluge, automobilski proizvodi i turbokompresori, specijalni materijali) u Srbiji je za sada zastupljena samo jedna - automatizacija i upravljanje. Osam zaposlenih u beogradskoj kancelariji rade u prodajno-projektnom centru. Nastavi li se očekivani rast industrije građevinarstva u Srbiji planira se i početak proizvodnje jer Honeywell praktikuje da većinu proizvoda koje ugrađuje u zgrade, poput protivpožarnih i bezbednosnih sistema, sam proizvodi. Pri tom projekat ne završava po opremanju objekta već nudi i usluge održavanja. Interesovanje za tehnički savremeno opremljene i održavane zgrade sve više pokazuju i neke domaće škole, administrativni i industrijski objekti kojima je neophodna rekonstrukcija zbog visokih operativnih troškova.

poziv na pretplatu na

Laslo KeremenciLaslo Keremenci
na www.ekonomist.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.