NavMenu

NBS: Poskupljenje struje ne bi trebalo da utiče na inflaciju

Izvor: Tanjug Petak, 19.07.2013. 10:41
Komentari
Podeli

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić kaže da najavljeno poskupljenje struje ne bi trebalo da utiče na projekciju inflacije i upozorava da bi svako oklevanje u procesu rekonstrukcije vlade moglo da "emituje neki nepovoljni signal" na tržištu.

Savić je rekao da je centralna banka pri projektovanju inflacije za ovu godinu predvidela korekciju cene električne energije, pa tako povećanje cene struje koje se najavljuje od avgusta za 10,9% ne bi trebalo da utiče na projekcije inflacije.

Efekat porasta cene struje, kako je objasnio, imaće dvostepeno dejstvo - direktono dejstvo u prvom trenutku samog povećanja cena električne energije, a onda sekundarno koje nastaje u sledećem mesecu, a to je prenošenje tog talasa povećanja cena na druge proizvode.

- Rekao bih da su neki već povećali cene, ali mi živimo u uslovima tržišne privrede manje ili više i očekujem da će dejstvo tržišnih elemenata odnosno reakcija kupaca na neko povećanje delovati - rekao je Savić i ukazao da je kupovna moć građana niska.

Napominjući da je Srbija stalno "neslavni rekorder" po stopi inflacije, Savić je rekao da je i Saveta NBS i rukovodstvo centralne banke odlučno da se sa tom "aždajom" uhvatie u koštac.

- To znači da bi do kraja godine, odnosno u oktobru trebalo da uđemo u koridor - a koridor je četiri plus-minus 1,5% - naveo je Savić, koji je podvukao da se ne može samo merama monetarne politike delovati na uspostavljanje stabilnosti, već je važno da monetarna politika dobije podršku i drugih politika.

Na pitanje kako najavljena rekonstrukcija može da utiče na domaću valutu, Savić je rekao da se u proces rekonstrukcije vlade ušlo i da bi bilo dobro da se to uradi što pre.

- Svako oklevanje može da emituje neki signal na koji će trržisni subjekti negativno reagovati kao što smo već imali iskustvo sa tim - upozorio je Savić i dodao da bi taj nepovoljni signal upravo moglo da bude odugovlačenje sa procesom rekonstrukcije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.