NavMenu

Banke sakrile 50 mil EUR - NBS pojačala kontrolu finansijskih institucija u Srbiji

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 15.07.2013. 15:46
Komentari
Podeli

Narodna banka Srbije (NBS) poslednjih nedelja intenzivno radi na analizi 13 poslovnih banaka, zbog sumnje u validnost podataka iskazanih u dostavljenim izveštajima o poslovanju, a razlika između prikazanog i stvarnog stanja je oko 50 mil EUR, piše današnji "Blic".

Prema pisanju tog lista, pod lupom su i strane i domaće banke sa različitim udelom na tržištu.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je za "Blic" objasnila da su u pitanju regularne kontrole.

- Preduzimamo redovne mere nadzora. Niko nije pošteđen, ne šaljemo nikakve signale, samo radimo svoj posao -rekla je Tabaković.

Ovaj list međutim, piše, pozivajući se na izvore iz bankarskih krugova, da su kontrole banka u Srbiji značajno pojačane.

Lekcija koliko treba biti obazriv kada su u pitanju dešavanja u bankarskom sektoru plaćena je ove godine sa oko 200 mil EUR, iz budžeta isplaćenih gubitaka Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine.

Upućeni tvrde da je država, osim ove uplate direktno iz budžeta, na sanaciju ove dve banke potrošila još oko 400 mil EUR.

Država je, u ovim slučajevima, pokrila sve minuse poslovnih banka, iako je zakonska obaveza da garantuje i u slučaju bankrota poslovne banke isplati depozite u pojedinačnoj vrednosti do 50.000 EUR, piše "Blic".

Međutim, pri formulisanju rebalansa budžeta koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije, kao i antikriznih mera, kao jedna od vaznih tačaka definisana je odluka da budžet više ne pokriva nikakve gubitke koji prevazilaze zakonsku obavezu.

To znači, da bi bankrot bilo koje banke bio praćen gubicima svih onih koji u njima imaju depozite veće od 50.000 EUR.Na moguće nestabilnosti bankarskog sektora nedavno je u svom izveštaju upozorio i Međunarodni monetarni fond.

- Finansijski sektor Srbije je stabilan. Kapitalizacija i indikatori likvidnosti su visoki. Međutim, nedavni podaci ukazuju na slabost nekih državnih banaka. Borba sa faktorima koji koče rast kreditiranja i smanjenje osetljivosti bankarskog sektora su prioriteti - zaključuju stručnjaci fonda.

U prošloj godini, prema podacima APR-a, u Srbiji su poslovale 32 banke, od čega su 22 pozitivno poslovale dok je 10 banaka imalo gubitke.

Banke sa najvećom dobiti u prošlog godini bile su Banka Intesa sa 9,49 miijardi dinara dobiti, Raiffeisen sa 5,78 milijardi dianra, UniCredit sa 4,4 milijardi dinara dobiti, Komercijalna banka sa 4,12 milijardi dinara i Aik banka sa 3,64 milijardi dinara dobiti.

Banke sa najvećim gubitkom u prošloj godini su: Razvojna banka Vojvodine sa 14,4 milijardi dinara gubitka, NLB banka sa četri milijarde, Alpha banka sa 2,9 milijardi, Vojvođanska banka sa 1,9 milijardi i Piraeus banka sa 1,3 milijardi dinara gubitka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.