NavMenu

Da li Aerodrom Beograd konačno ima rešenje za veliki, sada već višegodišnji problem - započetu, a nezavršenu potpunu rekonstrukciju putničkog terminala ?

Izvor: Novosti Ponedeljak, 25.04.2005. 09:51
Komentari
Podeli

Nebojša Nedeljković, generalni direktor Aerodroma Beograd, najavio je da će najkasnije za 2 nedelje biti intenzivirani radovi na završetku rekonstrukcije Terminala 2, koji treba da bude otvoren do početka Evropskog prvenstva u košarci, septembra 2005. poznati problem sa rekonstrukcijom Terminala 2 će tako, nadamo se, biti rešen. Od početka su ovaj projekat potresale brojne sumnje i optužbe o korupciji, nesvrsishodnosti ove investicije, jer je postojeći terminal opsluživao i duplo više putnika petanestak godina ranije. Međutim novo rukovodstvo je nasledilo ovu investciju i ona će, sigurno, ostavljati bolji utisak za one putnike koji po prvi put budu stizali u Srbiju, a poboljšaće i njihovu udobnost i brzinu opsluživanja.

Na početku investicije objavljeno je da će rekonstrukcija koštati 18 mil EUR, pa je potom cifra narasla na 48 mil EUR. Direktor Nedeljković najavio je da je izvršena racionalizacija projekta kojom su troškovi smanjeni na 30 mil EUR, a rukovodstvo veruje da će se na kraju cifra približiti početnoj, od 18 mil EUR. Evropska investciona banka EIB kreditira radove sa 8 mil EUR, a Aerodrom Beograd obezbeđuje još 10 mil EUR iz sopstvenih sredstava, a posao ponovo vodi konzorcijum domaće firme Kolubara i italijanske Montanja.

Aerodrom Beograd će, završiti i projekat rekonstrukcije piste, a krajem septembra će se uvesti i kategorija 3B, koja će omogućiti sletanja i poletanja po svim vremenskim uslovima. Uz rekonstrukciju piste, saniraće se i kišna kanalizacija i odvođenje otpadnih voda.

Na “C” prolazu, koji služi za inostrane, mahom dugolinijske destinacije, instaliraće se moderni, providni avio mostovi, koji će zameniti 6 starih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.