NavMenu

Najsavremeniji rečni brod sa Rajne dolazi na Dunav - Kompanija CFNR dovozi cevi u Novi Sad

Izvor: eKapija Utorak, 09.07.2013. 17:12
Komentari
Podeli
(Foto: CFND)

Tehnički najsavremeniji brod "Astrakan", koji postoji na Rajni, preko reke Mozel, zatim Rajne, Majne i konačno Dunava, stići će u Novi Sad 15. jula, najavila je kompanija CFNR, koja se bavi organizovanjem logističko-transportnog lanca na unutrašnjim plovnim putevima.

Ukupno 270 cevi velikog dijametra (1,20 do 1,60 m) za kompaniju "Saint-Gobain" utovarene su 26. juna u luci Toul-Valcourt u Francuskoj sa konačnom destinacijom za istovar – u luci Novi Sad.

Samohotka "Astrakan" je brod poslednje generacije koji poseduje najsavremeniju opremu za rečnu plovidbu ukupne nosivosti 4.400t na gazu od 3 metra i motorima od 2 x 1 600 konjskih snaga. Dužina celog konvoja je 171 m što ga čini potpuno prilagođenim za ovo putovanje jer je maksimalna dužina prevodnica 172 m, stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, ovaj brod je pravo remek delo i na planu zaštite životne sredine, jer je dobio sertifikat "Green Award" od strane holandskih vlasti zbog izuzetno niske emisije CO2 (14.06 g CO2 / t / km na reci Mozeli).

Inicijativa CFNR-a da pošalje svoj najsavremeniji brod na istovar u Srbiju je još jedan od pokazatelja da je Evropska unija samo na korak od Srbije i da je Dunav taj koji je sa njom povezuje, stoji u saopštenju.

CFNR posluje u Srbiji već pune 3 godine posredstvom svoje srpske filijale CFND (Francuske kompanije za plovidbu Dunavom) takođe specijalizovanom za prevoz Dunavom i pretovarom u lukama. U "Lafarge"-ovoj luci u Beočinu pruža usluge utovara i istovara raznih vrsta roba i ima ukupno 45 zaposlenih u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.