NavMenu

Otkrivena bezbednosna greška "Androida" koja pogađa čak 99% telefona?

Izvor: Tanjug Nedelja, 07.07.2013. 13:06
Komentari
Podeli

Programeri koji se bave bezbednošću veruju da su otkrili veliku sigornosnu grešku u operativnom sistemu "Android", firme "Google".

Greška bi mogla da ugrozi čak 99% svih mobilnih telefona sa tim sistemom u opticaju, piše "Vashington post", pozivajući se na rezultate istraživanja firme "Bluebox Security".

Prema rečima direktora tehnološkog odeljenja "Bluebox"-a Džefa Foristala, greška daje hakerima "glavni ključ" sistema "Android".

"Google" je odbio da komentariše vest.

Problem, kako objašnjava "Bluebox", leži u procesu potvrde bezbednosti koja se koristi u aplikacijama platforme "Google play" u novoj verziji "Android 1.6". Slaba tačka je, prema naučnicima, način na koji aplikacija proverava promene u kodovima. Na taj način može da se desi da hakeri dobiju pristup podacima koje aplikacija prikuplja i u nekim slučajevima bi mogli da "preuzmu normalno funkcionisanje telefona". Zbog te greške hakeri bi mogli da dobiju pristup do 900 miliona telefona.

Foristal je rekao da je "Bluebox" bezbednosnu grešku "Google"-a objavio u februaru. Neki proizvođači su u međuvremenu objavili "zakrpu" za rešenje tog problema, među kojima je "Samsung" i njegov uređaj "galaxy 4".

Problem bezbednosti je čest kod uređaja sa "Androidom", pretežno zbog otvorenog karaktera sistema što znači da svako može lako da utvrdi kako funkcioniše.

Operativni sistem "Android", prema istraživanju agencije IDC koristi 75% svih pametnih telefona u svetu. Izveštaj koji je u martu ove godine objavila firma "F-Secure", pokazao je da je 79% svih otkrivenih zlonamernih mobilnih softvera, takozvanih malvera, prošle godine pogodilo uređaje sa sistemom "Android".

Problem pogoršava i činjenica da mnogo proizvođača pametnih telefona koristi sopstvene verzije sistema "Android". Zbog toga je teško raditi ažuriranje softvera koje bi obuhvatilo rešenje problema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.