Izvor: eKapija/Beta | Petak, 05.07.2013.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Prva petoletka" i "Mogilevliftmash" pokreću zajedničku proizvodnju liftova - Trsteničani će za belorusko tržište praviti i autodizalice

Sa radnog sastanka

Kompanija "Prva petoletka" iz Trstenika saopštila je danas da je razgovarala o saradnji sa dve beloruske firme - proizvođačem električnih liftiva "Mogilevliftmash" i proizvođačem dizalica "Vitstrojtehmash", te da je "dogovorila konkretne korake".

Kako je saopšteno, direktor "Prve petoletke" Ljubisav Panić rekao je da su na jučerašnjem sastanku u Ambasadi Belorusije sa te dve kompanije ugovoreni konkretni koraci i da će "Mogilevliftmash" uputiti zahtev o mogućnostima zajedničke saradnje sa trsteničkom kompanijom u proizvodnji liftova.

Kako je istakao, ovaj posao bi se obavljao u pogonima "Prve petoletke", u zajednici sa beloruskom firmom, koja poseduje tehnologiju i dokumentaciju za proizvodnju liftova.

- Dogovr podrazumeva da Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije napravi studiju potreba evropskog tržišta za liftovima, da "Mogilevliftmash" pošalje pismo o namerama i da se u Trsteniku napravi novi proizvodni program za proizvodnju liftova. Tu bismo uposlili oko 300 radnika - rekao je on.

Prema rečima Panića, taj posao je "značajan i perspektivan za "Prvu petoletku", jer na ovoj teritoriji trenutno ne postoji nijedan proizvođač liftova".

Kako je naveo, kada je u pitanju posao sa autodizalicama, "Prva petoletka" je već spremna za isporuku hidraulike za potrebe beloruske firme "Vitstrojtehmash", koja trenutno te proizvode nabavlja na italijanskom tržištu.

Sastanku beloruskoj ambasadi u Beogradu pored predstavnika tri kompanije prisustvvovali su i predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić, državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave Edi Majstorović, ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makej, ambasador Republike Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev sa saradnicimao i predstavnici JKP "Stan" iz Novog Sada.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.