NavMenu

"Inter-kop" sa 2.500 na 700 zaposlenih - Država šabačkoj građevinskoj firmi duguje 15 mil EUR

Izvor: Danas Sreda, 03.07.2013. 08:59
Komentari
Podeli

Država "Inter-kopu" duguje 15 mil EUR, a obaveze su u avgustu prošle godine, kada je preduzeće ušlo u blokadu, bile i veće i dostizale su 25 mil EUR, a jedna od posledica jeste da se broj sa 2.500 zaposlenih sveo na 700 radnika.

Kao rezultat krize poslednjih pet godina pao je obim investicija u infrastrukturu naše zemlje, a samim tim i sposobnost kompanije da servisira kreditne obaveze, a kamate na pojedina dugovanja iznosila su i do 25% godišnje. Kompanija u velikom građevinskom zamahu dogovorila je reprogram duga sa pojedinim bankama na 15 godina, sa godišnjom kamatnom stopom od 4% i sa grejs periodom od jedne do dve godine.

- Za dve godine održale su se domaće banke, dok su strane zbog svojih kriza napustile finansiranja srpske građevinske industrije, kreditno podržavajući isključivo strane firme - naglašava vlasnik kompanije "Inter-kop" Rade Nikolić.

On dodaje da za veće poslove, kakvi su radovi na trasi koridora kroz Srbiju, ne mogu da se dobiju bankarske garancije.

- Mislim da je sazrelo vreme za osnivanje razvojne banke koja bi stala iza čitave građevinske industrije. Tada bismo se i mi povratili, ušli u dve do tri milijarde vredne poslove koji nas čekaju. Odmah bismo vratili sve one koje smo morali da otpustimo, da ne bismo ugrozili čitavu kompaniju - iznosi Nikolić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.