NavMenu

"Samsung" doprinosi zapošljavanju u Srbiji - Kompanija potpisala sporazum o saradnji sa Ministarstvom rada

Izvor: Tanjug Utorak, 02.07.2013. 13:44
Komentari
Podeli

Predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i kompanije "Samsung" potpisali su danas Sporazum o saradnji, čiji je cilj razvoj kompetentnosti i povećanje broja zaposlenih.

Zahvaljujući ovom sporazumu, nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, u naredne dve godine dobiće mogućnost da prođu kroz programe obuka za kodiranje savremenih aplikacija, za druge IT profile ili veštine, servisere mobilnih telefona i montažere klima uređaja.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović je na konferenciji za novinare podsetio da je stopa nezaposlenosti u Srbiji izuzetno visoka i iznosi oko 25%.

Prema njegovim rečima, u odnosu na anketu o radnoj snazi iz oktobra prošle godine došlo je do povećanja broja nezaposlenih za oko 1,9%, pri čemu se istovremeno smanjila i stopa zaposlenih za 0,6%.

On je kazao da je u okviru ukupnog broja lica na evidenciji NSZ visoka stopa nezaposlenosti mladih između 15 i 24 godine, te je svaka druga mlada osoba tog uzrasta u Srbiji bez posla.

Takođe, Martinović je naveo da tržište rada u Srbiji karakteriše i veliki broj lica sa srednjom stručnom spremom koji ne poseduju odgovorajuće kvalifikacije, znanja i veštine koje poslodavci traže

Kako je dodao, jedan od elemenata ovog sporazuma je i težnja partnera da kroz dvogodišnji proces obuči jedan broj mladih lica i lica sa srednjom stručnom spremom koji će biti u stanju da vladaju najsavremenijim informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Martinović je naveo i da se kompanija "Samsung" obavezala da će svojim poslovnim partnerima preporučiti sve one polaznike koji budu pokazali najbolje rezultate u procesu obuke da odmah nađu zaposlenje, dodavši da će dodatno osposobljavanje i drugima omogućiti da započnu samostalni biznis ili da nađu posao u drugim kompanijama u okviru svoje struke.

Direktor marketinga u kompaniji "Samsung Electronics", Saša Marjanović je kazao da ta kompanija, kao svetski lider u razvoju novih tehnoligija ima priliku i želju da aktivno učestvuje u radu lokalne zajednice, da joj pomaže i stvara mogućnosti za nova radna mesta i unapređenje znanja i veština.

- Na taj način će se povećati konkrentnost svih mladih nezposlenih ljudi i na taj način će im biti omogućeno da lakše pronalaze posao - objasnio je Marjanović.

On je naveo primer Više tehničke škole u Nišu gde su još 2011. godine pokrenuli "Samsung laboratoriju" u kojoj studenti uče kako da programiraju aplikacije za mobilne telefone, tablet računare i pametne telefone, dodavši da više od 80% tih učenika dobija posao odmah nakon studija, ili čak tokom samih studija.

- Planiramo da i dalje ulažemo u programe edukacije i različite treninge i rezulat toga je u potpisivanje ovog sporazuma - istakao je Marjanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.