Izvor: Jugmedia | Utorak, 02.07.2013.| 09:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi projekti niških i bugarskih privrednika - U planu zajedničke obuke, investicioni forumi i tematske turističke rute

Niš

Privrednici iz Niša i bugarskog grada Pernika počeli su realizaciju projekata "Poslovanje bez granica" i "Otkrij nepoznatu stranu Balkana".

Cilj prvog projekta je jačanje međusobne privredne saradnje, razmena znanja i iskustava, i privlačenje stranih investitora. Drugi projekat osmišljen je tako da poveća međusobnu turističku razmenu Srbije i Bugarske.

Oba projekta realizovaće Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Niša, Regionalni poslovni centar za pomoć MSP iz Pernika i Fondacija za razvoj preduzetništva iz Sofije, uz podršku pretpristupnog fonda Evropske unije.

Vođa bugarskog dela projekta "Poslovanje bez granica", Simon Iliev, istakao je da su za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa ovog prostora neophodne strane investicije.

- Planirali smo da u okviru projekta održimo dva trodnevna treninga o izradi strategije za privlačenje investitora i teritorijalni marketing. Predvideli smo i organizaciju dva investiciona foruma, formiranje srpsko-bugarskog poslovnog saveta, informativne i promotivne aktivnosti, kao i izradu zajedničkog Internet portala - rekao je Ilijev.

Projekat "Poslovanje bez granica" trajaće godinu dana i koštaće nešto više od 120.000 EUR.

Projekat "Otkrij nepoznatu stranu Balkana" trebalo bi da stanovnicima Srbije i Bugarske približi turističku ponudu niškog regiona i bugarskog regiona Montana.

Predviđeno je da se u okviru njega napravi sedam tematskih turističkih ruta, njihova filmska prezentacija i po jedna radionica za svaku rutu. U planu je i otvaranje info-kioska u Nišu i Montani.

Ovaj projekat vredan je oko 144.000 EUR i takođe će biti realizovan u narednih godinu dana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.