NavMenu

Mlin kao atrakcija - Interventni radovi na kikindskoj Suvači

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 01.07.2013. 09:51
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Kambić)

Na Suvači u Kikindi uskoro će započeti interventni radovi. Kikindska Suvača, suvi mlin na konjski pogon, uvrštena je na listu 13 najugroženijih kulturnih dobra od izuzetnog značaja. Nije za hvalu što je ovaj objekat ugrožen, ali je dobro što se nalazi na pomenutoj listi, jer se za takve spomenike kulture iz Fonda Evropske unije izdavajaju interventna sredstva.

Iz Evropskog fonda izdvojeno je 8.000, a lokalna samouprava obezbediće 2.000 EUR, a radovi moraju biti završeni do polovine avgusta:

- Uradiće se drenažni kanal oko objekta, s obzirom na to da se ispod Suvače nalazi voda. Pretrešće se crep na delu krova i osposobiće se mlinareva soba. Tokom leta, Narodni muzej će jedan dan posvetiti Suvači. Tog dana pozvaćemo lokalnu zajednicu da dođe. Svi Kikinđani znaju šta je i gde je Suvača, ali ono što ne znamo jeste informacija koliko naših sugrađana je obišlo objekat i videlo šta ima u samom mlinu. Na ovaj način i sami Kikinđani pomoći će oživljavanju Suvače - istakla je direktorica Narodnog muzeja Lidija Milašinović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.