Izvor: eKapija | Petak, 28.06.2013.| 13:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Načini finansiranja malog i srednjeg biznisa u Srbiji: Poslovni anđeli

Preduzetnici i mala preduzeća sredstva za finansiranje poslovnih aktivnosti mogu da obezbede putem tzv. poslovnih anđela. U pitanju je veoma pogodan izvor finansiranja za preduzeća koja su nedovoljno finansijski jaka da mogu da privuku veće investitore. Sredstva poslovnih anđela su posebno značajna za preduzetnike početnike i novoosnovana mala preduzeća koja nisu u mogućnosti da na drugi način obezbede kapital za započinjanje biznisa, međutim ovaj vid finansiranja još uvek je nedovoljno afirmisan i velikom broju MSP uglavnom nepoznat. U Srbiji, sa pojmom poslovnih anđela, uopšte nije upoznato čak 39% ispitanika, uglavnom nije upoznato 24%, delimično je upoznato, odnosno nije upoznato 20%, dok je svega 15% uglavnom i samo 2% u potpunosti upoznato.

Danas su SAD, u kojima je registrovano preko 260 hiljada aktivnih poslovnih anđela koji godišnje investiraju preko 20 mlrd. eura, vodeća zemlja u primeni ovakvog oblika finansiranja. U Evropi je registrovano oko 75 hiljada poslovnih anđela sa godišnjim iznosom investicija od oko 4 mlrd. eura, što govori u prilog daleko skromnijoj zastupljenosti datog izvora finansiranja.

• Investiranje poslovnih anđela

Poslovni anđeli ili anđeli investitori su bogati pojedinci koji ulažu svoja sredstva, znanje i iskustvo u novoosnovana mala preduzeća koja imaju potencijal za brzi rast i razvoj. Na ovaj način preduzetnici i vlasnici malih preduzeća obezbeđuju nedostajuća sredstva za početak poslovanja, a poslovni anđeli ulažu sredstva u ova preduzeća očekujući visok godišnji prinos od investiranja svoje imovine, kao i značajno uvećanje te imovine u kratkom roku. Intenzivan razvoj kompanije posredstvom kapitala poslovnih anđela može značajno da poboljša njenu reputaciju, status i atraktivnost za buduće investitore.

Najčešći oblik ulaganja poslovnih anđela odvija se kroz zamenu ulaganja za udeo u vlasništvu preduzeća (najčešće manjinski). To znači da ulagač, zajedno sa preduzetnikom, deli rizik projekta i vrlo često učestvuje u vođenju i operativnom radu preduzeća, po pravilu bez ikakve posebne nadoknade. Ponekad se ulaganje odvija i u formi zajma, odnosno poslovni anđeo daje zajam, koji se ne mora vraćati ukoliko se ispune određeni unapred dogovoreni uslovi, već se pretvara u vlasnički udeo.

Poslovni anđeli svoj kapital, znanje i iskustvo uglavnom investiraju u start–up kompanije, na lokalnom ili eventualno regionalnom nivou. Ređi su slučajevi ulaganja u nacionalne i internacionalne projekte i poduhvate. Poslovni anđeli su veoma oprezni pri odabiru projekata za finansiranje i prihvataju veoma mali broj u odnosu na broj ponuđenih. Kapital koji investiraju višestruko je manji od sume koju ulažu profesionalni investitori. Posebno su zainteresovani za brzorastuće biznise (informatika, telekomunikacije, bioinženjering i sl.), jer očekuju, na kratak rok, višestruko veći povraćaj inicijalnih investicija i visok godišnji prinos na investicije. Uz novac najčešće pokušavaju da ulože i svoje profesionalno znanje, pa se zbog toga sve češće za poslovne anđele koristi termin profesionalni investitori.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je finansiranje putem poslovnih anđela najzastupljenije u: IT sektoru, uključujući internet, e–trgovanje, softver i multimedije, industriji, zdravstvu i biotehnologiji. Poslovni anđeli najčešće finansiraju poslovne poduhvate u kojima poseduju znanje i iskustvo što im omogućava da sa jedne strane podstiču razvoj odabranog preduzeća, dok sa druge strane ostvaruju kontrolu nad investicijama. To su najčešće dokazani preduzetnici, osobe koje su dugo na rukovodećim pozicijama, vlasnici uspešnih kompanija, ali i mnogi drugi koji poseduju kapital i žele da investiraju u poslove za koje veruju da im mogu doneti brz povraćaj i ozbiljnu zaradu, pa i po cenu rizika da ostanu bez svog novca. Poslovni anđeli su neretko i ljudi koji žele poslovno da se aktiviraju, bilo aktivnim učešćem u realizaciji projekta u koji ulažu, bilo kao savetnici menadžmenta. Motivi za ovu vrstu ulaganja su nekad i čisto psihološke prirode, kada pojedinci ovom vrstom ulaganja žele da produže svoju radnu aktivnost ili da dokažu i sebi i drugima da su i dalje sposobni za veoma uspešne poslovne inicijative.

Za razliku od VC fondova (Venture Capital, o kojima je više reči bilo u II poglavlju) koji raspolažu sa kapitalom više različitih investitora i formalno upravljaju njime, poslovni anđeli uglavnom ulažu svoja sopstvena sredstva koja su samim tim operativnija i brže dostupna preduzetnicima. Dovoljan je direktan dogovor između preduzetnika i investitora pa da novac brzo stigne na račun preduzetnika. Zbog pojednostavljene procedure ove vrste investicija često se nazivaju i neformalne investicije.

Novac dobijen od poslovnih anđela, u poslovnom žargonu često se naziva i "pametnim novcem", zato što uz njega preduzetnik najčešće dobija iskustvo, znanje, poslovne kontakte, menadžerske savete i sva ostala znanja investitora. Poslovni anđeo je u prilici da odluči da li će se sam direktno uključiti u posao u koji ulaže, da li će biti samo mentor, savetnik, ili će pak angažovati stručnjaka koji će preduzetniku pomagati u realizaciji projekta. Da bi privukli poslovne anđele preduzetnici i mala i srednja preduzeća treba da imaju veoma atraktivne projekte, ali i da potencijalnim investitorima uspešno prezentuju svoje poslovne ideje. Poslovni anđeli na različite načine dolaze do informacija o potencijalnim korisnicima njihovih investicija i u kontakt sa njima stupaju samostalno ili preko zastupnika (grupe, kluba ili mreže poslovnih anđela). Zbog visokog rizika investitori očekuju da u kratkom roku ostvare značajan prinos na uložena sredstva.

Kapital poslovnih anđela je pogodan izvor finansiranja za preduzetnika iz sledećih razloga:

– nema povraćaja novca, za razliku od kredita, lizinga i slično,
– pored kapitala mogu da ponude znanje i iskustvo u pružanju podrške za razvoj kompanije,
– ukoliko se kompanija razvija i raste mogu biti izvor za dalja finansijska ulaganja i stabilno finansijsko poslovanje kompanije i unapređuju sistem poslovanja i rukovođenja kompanijom, itd.

Mreža poslovnih anđela u Srbiji, koja je osnovana pre dve godine. Ona omogućava preduzetnicima da preko web portala, potencijalnim investitorima predstave svoje poslovne ideje. Mreža investitorima pruža diskreciju i širok izbor raspoloživih projekata, a preduzetnicima kontakt sa većim brojem potencijalnih investitora, a time i mogućnost izbora najpovoljnijeg.

(Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet iz knjige "Finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji". Autori Dejan Erić, Isidora Beraha, Sonja Đuričin, Nataša Kecman i Božana Jakšić)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.