NavMenu

Gotova izgradnja Rektorata u Novom Sadu - Završen amfiteatar, biblioteka, Centar za informacione tehnologije i kabineti

Izvor: eKapija Petak, 28.06.2013. 12:20
Komentari
Podeli

Projekat je izradio novosadski FTNProjekat je izradio novosadski FTN
(Centralna zgrada Univerziteta u Novom Sadu)

Posle skoro dve decenije čekanja, centralna zgrada Rektorata novosadskog univerziteta je završena! Amfiteatar, višefunkcionalna sala, univerzitetski klub, Centralna biblioteka, Centar za informacione tehnologije, prostorije za rad univerzitetskih službi i kabineti rektorata, uglancani su i čekaju stanare, kažu za "eKapiju" u Jedinici za upravljanje projektom (JUP).

Završetak građevinskih radova obeležava se danas, na svečanoj sednici povodom Dana Univerziteta u Novom Sadu, koji proslavlja 53. godine od osnivanja. Useljavanje ove zgrade, kako su nam kazali u Rektoratu, očekuje se do kraja ove godine.

Centralna zgrada Univerziteta u Novom Sadu, ima suteren, prizemlje, tri sprata, kao i garaže i dvonamensko sklonište.

Izgradnja Rektorata krenula je još sredinom ’90. godina, ali je zastala, a poluzavršena zgrada je godinama predstavljala pravo ruglo Novog Sada. Projekat je ponovo pokrenut pre nešto više od dve godine, u aprilu 2011. zajedničkim angažovanjem Mininstarstva prosvete i nauke, Vlade APV, Fonda za kapitalna ulaganja APV, Univerzitet au Novom Sadu i Evropske investicione banke.

Projekat je izradio novosadski FTNProjekat je izradio novosadski FTN
(Unutrašnjost objekta u punom sjaju)

Na prvom spratu nalazi se sala za sednice, Centar za informacione tehnologije, prostori za rad centralnih univerzitetskih službi, a na drugom spratu su smeštene različite kancelarije Univerziteta uključujući i kabinete rektora i prorektora.

- Treći sprat će koristiti Vlada Vojvodine, za rad različitih agencija, službi i servisa od zajedničkog interesa za razvoj nauke, obrazovanja i međunarodne saradnje u ovim oblastima. Objekat ima jedan glavni ulaz, a sa ulaznog platoa se pristupa i u multifunkcionalni paviljon (sklonište) – kažu za "eKapiju" u JUP-u.

Projekat Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu potpisuju arhitekte Darko Reba i Igor Maraš, a urađen je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Za izgradnju je bio zadužen konzorcijum "Termoinženjering" iz Beograda i "Inter-Kop" iz Šapca.

Ukupna bruto površina objekta, (sa pristupnim prilazima, pešačkim platoo itd), prema rečima projektanta Igora Maraša, iznosi 8.200 m2.

Projekat je izradio novosadski FTNProjekat je izradio novosadski FTN

U Rektoratu novosadskog Univerziteta za naš portal objašnjavaju da je sada u toku primopredaja radova od izvođača, te dobijanje završnih dozvola, tako da će se na otvaranje vrata novim stanarima, još malo sačekati. Ipak, kako su kazali u Službi za odnose s javnošću, nadaju se da će to biti u narednih nekoliko meseci.

Prema rečima Bore Savića iz preduzeća "Termoinženjering", vrednost radova koje su oni obavljali je između 415 i 420 miliona dinara. Osim tog iznosa, takođe, sredstva su uložena i u završetak trafo-stanice i još nekoliko manjih poslova, pa naš sagovornik kaže da je vrednost celokupnog projekta završetka Rektorata premašila 500 miliona dinara.

Više od pola veka Univerziteta

Obeležavanje Dana Univerziteta počelo je u sredu, 26. juna. Centar za razvoj karijere u studentskom domu "Slobodan Bajić" organizovao je nekoliko radionica, a juče je održana svečana dodela sertifikata i zahvalnica Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta.

Centralna proslava održava se danas, u okviru zajedničke svečane sednice Saveta i Senata Univerziteta. Na svečanosti se organizuje promocija dva počasna doktora nauka Univerziteta: dr Antonija Kunadisa, redovnog profesora u penziji Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini, i dr Mihaela Obergugenbergera, redovnog profesora Univerziteta u Insbruku, u Austriji. Osim njih, ukupno petoro profesora sa Filozofskog, Tehnološkog, Poljoprivrednog, Fakulteta tehničkih nauka i Akademije umetnosti, biće promovisano u "profesore emerituse" Univerziteta u Novom Sadu.

Projekat je izradio novosadski FTNProjekat je izradio novosadski FTN

I UNESCO istraživački centar u novom ruhu

Novosti ovih dana stižu i sa beogradskog univerziteta.

UNESCO istraživački centar IRTCUD u suterenu Građevinskog fakulteta, biće adaptiran i preuređen. U toku je izdavanje građevinske dozvole, a očekuje se da radovi krenu u novembru, i da traju do aprila 2014, saznajemo u JUP-u.

Glavne aktivnosti ovog naučnog centra su razvoj i primena inovativnih metoda u oblasti upravljanja vodom.

Projekat obnove je izradio Građevinski fakultet u Beogradu, a procenjena vrednost radova je nešto više od 27 miliona dinara.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.