Izvor: eKapija | Utorak, 25.06.2013.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privrednici i bankari spremniji od države - Hoće li biti jeftinijih para ako "dobijemo datum"?

Katarina Jovanović Obradović
Katarina Jovanović Obradović (Foto: b)

Ako nam Vidovdan osim sećanja na bitku, i zakazanog koncerta Cece na Ušću, donese i datum za početak pregovora o priključivanju Evropskoj uniji, dlanove bi mogla da trljaju i mala i srednja preduzeća u Srbiji. Jer, ovaj "mali korak za čovečanstvo, a veliki za Srbiju", mogao bi našim privrednicima doneti više izvora finansiranja, niže kamatne stope i samim tim bolju političko-ekonomsku klimu.

Međutim, za ulazak u Evropsku uniju preduzeća u Srbiji spremnija su nego država, ocenjeno je skupu "Šta pregovori sa EU znače za sektor malih i srednjih preduzeća u Srbiji", koji je organizovala Erste banka.

Napredak naše zemlje na putu ka EU, ipak, važan je ne samo zbog očekivanog većeg priliva kapitala već, pre svega, zbog usvajanja evropskih standarda i usklađivanja regulative, naglašeno je na skupu.

Načelnica odeljenja za mala i srednja preduzeća u Ministarstvu finansija i privrede, Katarina Jovanović Obradović, rekla je da dobijanje datuma za Srbiju znači otvaranje mogućnosti za korišćenje dodatnih sredstava za razvoj privatnog sektora.

Prema njenim rečima, ono što je bitnije od novca, jeste menjanje zemlje u pravcu stabilnog i uređenog društva.

Katarina Jovanović Obradović
Katarina Jovanović Obradović (Foto: b)

Freek Janmaat, šef sekcije za evropske integracije i ekonomska pitanja Delegacije EU u Srbiji, izjavio je kao je kod nas već mnogo postignuto i da li će formalno pregovori početi koji mesec kasnije ili ranije - i nije toliko važno.

Janmaat je naveo kako članice EU i kandidati treba da poštuju iste standarde kvaliteta, da strah od usvajanja evropskih standarda nije opravdan u praksi i da se na dosadašnjim iskustvima pokazalo da napredak zemlje ka Uniji donosi privredi samo dobro.

Da pristupanje Evropi znači i dodatni novac, ilustruje svojim primerom i Krunoslav Štriga, iz zagrebačke kompanije "Vrtovi voća". On kaže da danas gotovo polovinu svojih ulaganja dobija natrag iz evropske kase.

Para i sad ima?

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić naglasio je da će posle dobijanja datuma kapital biti povoljniji i dostupniji, jer to investitorima daje sigurnost, ali se da se ništa neće dogoditi preko noći.

Svaki korak kojim se Srbija približi EU znači i smanjenje rizika zemlje. Uostalom, kako kaže, i dosadašnji trendovi pada cene novca od 2011, pokazuju da se stvari ne dešavaju preko noći, ali da se može očekivati da će, kako pregovori sa EU budu tekli – nadamo se uspešno, novac i ubuduće postajati jeftiniji.

Slično je i sa izvorima kapitala. Erste banka već nudi povoljne investicione kreditne linije, uz šta klijentima omogućava i savetodavne usluge. Na primer, kod kredita koji Erste banke realizuje iz linije Evropske investicione banke, kamatna stopa je najmanje 0,5 procentnih poena niža od standardne bankarske ponude za tu vrstu kreditiranja, a rokovi otplate su, zavisno od projekta, i do 12 godina.

Slavko Carić
Slavko Carić

Vojislav Lazarević, član Izvršnog odbora Vojvođanske banke, kaže za "eKapiju" da će nam posle eventualnog dobijanja datuma trebati još malo vremena da dođemo do jeftinog novca.

- Dobijanjem datuma poboljšaće se politički rizik Srbije. Samim tim smatramo da će doći do smanjenja premija zaduživanja banka u matičnim zemljama, što bi značilo da ćemo doći do nekog jeftinijeg novca. Međutim, to neće biti odmah posle dobijanja datuma. Potrebno je, ipak, da prođe određeni vremenski period kako bi se to osetilo i kako bi i mala i srednja i preduzeća, ali i građani, dobili poboljšane uslove finansiranja.

Lazarević kaže da, iako se cena kolaterala neće smanjiti prvog dana, posle određenog tranzicionog perioda očekuje da će mala i srednja preduzeća ipak dobiti niže kamatne stope, kao i da će biti pomereni rokovi otplate kredita.

I u Societe Generale banci dobijanje datuma vide kao dobar signal za investitore, međutim ne veruju da bi se odmah sutradan nešto bitno promenilo.

- Verujem da će biti više novca, jer je dobijanje datuma pozitivan signal koji doprinosi većem poverenju investitora i nižoj ceni rizika – kaže za "eKapiju" Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora te banke i dodaje da će biti i više programa podrške malim i srednjim preduzećima, od različitih evropskih i međunarodnih institucija.

Pitanje je, međutim, smatra Slavko Carić iz Erste bake, da li je glavni problem što nema para ili projekata za finansiranje. On veruje da banke i sada mogu da obezbede dovoljno novca, ali da nedostaje kvalitetne "tražnje".

Nemogućnost naplate i kursne razlike glavobolja za privrednike

Katarina Jovanović Obradović
Katarina Jovanović Obradović (Foto: b)
(Janoš Žemberi i Dragan Aleksić)

Privrednici se slažu sa bankarima da para i sada ima, ali se ne slažu sa stavom Carića da nema dobrih projekata. Prema njihovom mišljenju, glavni problemi su pravna nesigurnost, nemogućnost naplate, kursni rizici…

Dragan Aleksić, vlasnik firme "Nutriko", smatra da je ključni problem to što sistem u Srbiji nije dovoljno pravno uređen.

- Zadužujem se u jednoj valuti, poslujem u drugoj, a neizvesno je šta će biti za mesec dana. Kada se neko ohrabri na zaduživanje, rizik je veoma visok - smatra Aleksić. Njegov kolega Janoš Žemberi iz firme "Sat trakt", koja se bavi telekomunikacijama, ukazuje da je prepreka za pozajmice i to što su banke konzervativne.

- Traže se hipoteke, a mi, na primer, nemamo para da ulažemo u nekretnine da bismo zadovoljili te uslove. Nekretnine nam nisu potrebne - rekao je Žemberi.

- Otvaranje prema EU biće svakako psihičko olakšanje, mada će svim preduzećima doneti i neke probleme - kaže Aleksandar Helc, vlasnik kompanije "Union drvo".

Jelena Đelić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE