NavMenu

Institut "Torlak" planira da, iz kredita EIB, rekonstruiše Institut i počne proizvodnju polio vakcina za izvoz, nedostaje GMP standard

Izvor: Novosti Sreda, 19.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

U Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak” do 2010 god, najvećim delom iz kredita Evropske investicione banke, biće uloženo oko 24 mil EUR. Rekonstrukcija Instituta prema planu razvoja, počeće od najmodernijeg pogona za proizvodnju polio vakcine protiv dečje paralize. Potrebe SCG su 800.000 doza, a ”Torlak” godišnje može da proizvede 100 mil.

 

Nepostojanje GMP standarda je velika prepreka za ozbiljniji prodor na strana tržista. GMP standardi su uslov za izvoz i oni iziskuju velika ulaganja, naročito u biološkoj proizvodnji kakvu ima Torlak. Polio vakcina je prioritet za ulaganja jer je kapacitet “Torlak” 100 puta veći od potreba domaćeg tržišta i to je šansa za izvoz.

 

Polio vakcina je deo obaveznog programa po novim standardima. “Torlak” je izvozio polio vakcinu u Indiju. U toku decembra 2004 god Turskoj je prodao 11 mil doza, ali ako proizvodnju podigne na nivo GMP standarda, mogao bi da izvozi u sve zemlje sveta. Utoliko pre što je “Torlakova” polio vakcina poznata u svetu po kvalitetu, jer se proizvodi na sojevima koje je ovom Institutu poklonio njen pronalazač Sejbin. EU smatra da u “Torlaku” posle uvođenja GMP standarda može da se ulaže u nove proizvode i ona ovaj Institut prepoznaje kao potencijalnog vakcinskog lidera u zemljama zapadnog Balkana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.