NavMenu

Ponovo formirana zemljoradnička zadruga u Svrljigu

Izvor: RTS Petak, 21.06.2013. 11:35
Komentari
Podeli

U Svrljigu je, posle više od deset godina, ponovo osnovana zemljoradnička zadruga. Poljoprivrednici, među kojima ima onih koji su i ranije bili članovi zadruge, nadaju se da će udruživanjem imati bolje mogućnosti da predstave i prodaju svoju robu.

Posle deset godina u Svrljigu je ponovo formirana zemljoradnička zadruga u koju se odmah učlanilo sedamdeset seljaka.

Sir, belmuž, jagnje, lekovito bilje, med-samo su neki od prepoznatljivih proizvoda svrljiškog kraja. Većina poljoprivrednika odavde je do sada te proizvode samostalno plasirala.

- Dosad sam radio sam, imao sam problema sa prodajom jarića, mleka, plasiranje sira, ali nadam se u zadrugu da će to da bude mnogo bolje, mnogo kvalitetnije - kaže Dejan Mitić, kozar iz sela Pregonoga.

Zadrugarstvo u Srbiji postoji 119 godina, i kako iskustvo pokazuje, samo uz pomoć zadruge po povoljnijoj ceni, poljoprivrednici mogu da nabave semena, repromaterijal, đubrivo i zaštitna sredstva.

- Mi smo ranije imali zadruge koje su funkcionisale po selima i ljudi su bili okupljeni, imali smo otkup, poljoprivredno zemljište smo radili, otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova - kaže Toplivoj Radivojević, poljoprivrednik iz sela Guševac.

Vladan Blagojević, voćar iz sela Izvor dodaje da očekuje pre svega pomoć po pitanju plasmana njihovih proizvoda, jer, kako kaže, u Svrljigu nema organizovan otkup šljiva i višanja, koje se najviše proizvode kod nas.

Uz podršku opštine Svrljig i Zadružnog saveza Srbije, u osnivanju zadruge učestvovalo je oko 70 ovdašnjih poljoprivrednika.

- Zadruge nisu propale, to odgovorno tvrdim, i to svako može da proveri kod Narodne banke, Agencije za privredne registre. U prošloj godini poslovale su 1.503 zadruge, sa 700 miliona prihoda - kaže Nikola Mihailović iz Zadružnog saveza Srbije.

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić kaže da će se, posle Osnivačke skupštine, obići sva sela i da će raditi samo u interesu naših poljoprivrednih proizvođača.

Poljoprivrednici se nadaju da će uskoro moći da prezentuju svoje proizvode i na nekom međunarodnom sajmu poljoprivrede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.