NavMenu

Srpski traktori od jula u Kazahstanu

Izvor: Tanjug Petak, 21.06.2013. 12:01
Komentari
Podeli

Isporuka prvih traktora za kupce u Kazahstanu počeće idućeg meseca i tokom narednih 12 meseci izvestan je izvoz u Kazahstan 200 do 300 traktora, kaže u intervjuu Tanjugu direktor Industrije motora Rakovica (IMR) Zoran Radosavljević, koji operativno rukovodi i Industrijom mašina i traktora (IMT).

- To je tek početni posao sa Kazahstanom koji ima ogromne obradive površine i potrebu da ubrzano nabavlja traktore, ali i druge poljoprivredne mašine, što se potpuno uklapa u našu strategiju da isporukom na strano tržište osetno uvećamo proizvodnju u IMR-u i IMT-u - naglasio je Radosavljević.

Kazahstan je postao slobodna država posle sloma sovjetskog saveza 1991. godine, a poljoprivredno zemljište zauzima više od 846 hiljada kvadratnih kilometara. Prema njegovim rečima, menadžerska ekipa koju predvodi uporno radi na održavanju postojećih izvoznih poslova u Etiopiji i obnavljanju aranžmana za izvoz traktora na tržište Egipta i više drugih zainteresovanih afričkih zemalja.

- Petogodišnji posao sa Etiopijom o isporuci 3.000 traktora na godišnjem nivou sklopljen je 2010. godine, a IMR je samo prošle godine na ovom tržištu zaradio više od 12 mil EUR - rekao je Radosavljević.

On je precizirao da se ne radi o klasičnoj prodaji traktora već o prenosu tehnologije i pokušaju da se uspostavi proizvodnja IMR-ovih traktora u Etiopiji.

- Time dobijate bolju poziciju na tržištu i ne postoji opasnost za lakim istiskivanjem sa tržišta, ali, istovremeno, uspostavljenje proizvodnje na tom području je složen i zahtevan proces - objasnio je sagovornik Tanjuga.

Prvog dana jula, kako je rekao, sa partnerom iz Egipta takođe treba da se potpiše ugovor o izvozu traktora vredan 5 mil EUR.

Radosavljević je mišljenja da je za ekspanzivnu politiku razvoja objedinjene kompanije potrebno napraviti i novu poslovnu strategiju za to preduzeće, u okviru koje bi država trebalo posebno da povede računa o uslovima prodaje traktora na domaćem tržištu davanjem novih subvencija, kao što je bilo učinjeno u prethodne tri godine.

- Ukoliko dođe do toga, IMT i IMR su u stanju da u narednom periodu bez većeg problema svakog meseca na tržište plasiraju 200 do 300 traktora, s tim što se ta produkcija u budućnosti može znatno uvećati ako se obezbede sredstva za potrebna ulaganja u proizvodnju i zapošljavanje stručne radne snage - kazao je on.

Istakao je, takođe, da u ovom trenutuku IMT-u i IMR-u treba oko 200 novih radnika u proizvodnji.

- Zapošljavanjem jednog novog radnika i podizanjem proizvodnje u IMR-u i IMT-u, otvaraju se još četiri nova radna mesta u Srbiji, jer 95 odsto delova koji se ugrađuju u naše proizvode dolaze od domaćih dobavljača - zaključio je Zoran Radosavljević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.