NavMenu

Nelikvidnost i dalje preti kompanijama Centrale Evrope - Najteža situacija u građevinarstvu i maloprodaji

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.06.2013. 14:21
Komentari
Podeli

Posle recesije iz 2009. i u kontekstu krize u evrozoni, kompanije iz Centralne Evrope su veoma ranjive, pokazuju podaci koje je kuća "Coface" do sada prikupila.

Nelikvidnost je naglo porasla u skoro svim zemljama u ovom regionu, i to u mnogo većim razmerama nego u Zapadnoj Evropi, od +7% u Slovačkoj do +27% u Češkoj Republici u 2012, objavio je "Coface".

Najveća koncentracija nelikvidnosti zabeležena je u građevinarstvu (30% od ukupnog) kao posledica postepenog smanjenja proizvodnje, kao i u maloprodaji (23%), zbog napete konkurencije i gubitka poverenja potrošača.

Iako se nelikvidnost u Centralnoj Evropi, kao u Zapadnoj Evropi, uglavnom odnosi na mala i srednja preduzeća i naročito mikropreduzeća, ključni igrači su takođe pogođeni.

Smanjenje domaće tražnje glavni uzrok nelikvidnosti u Poljskoj i Rumuniji

Analiza "Coface" ekonomista pokazuje da se činioci koji objašnjavaju ovo zabrinjavajuće povećanje nelikvidnosti ne mogu pripisati samo usporavanju zapadnoevropskih zemalja, njihovih glavnih komercijalnih partnera.

Stupanjem na snagu novog zakona u vezi sa procedurom nelikvidnosti, 2004. godine, došlo je do značajnog povećanja zahteva za proglašenje bankrota, posebno u Rumuniji i Mađarskoj. Nasuprot tome, u Poljskoj i Slovačkoj, samo mali broj kompanija, i to uglavnom velikih, traži duge i skupe procedure reorganizacije, dok male kompanije jednostavno prestaju sa radom. Ukratko, u zavisnosti od slučaja, pravne reforme mogu da igraju ulogu u nelikvidnosti, ali to nije jedino objašnjenje.

Na osnovu statističkih istraživanja koja uzimaju u obzir privatnu domaću tražnju (potrošnja i investicije), izvoz i kreditni razvoj, "Coface" razlikuje dva posebna slučaja. Poljska, koja ima najveće domaće tržište u Centralnoj Evropi, gde su domaća tražnja, izvoz i usporavanje kredita u korelaciji sa povećanjem nelikvidnosti. I Rumunija, gde samo težina potrošnje stanovništva (72% BDP-a) značajno može da objasni ovo povećanje.

2013. neće označiti kraj krize u istočnoevropskim kompanijama

Za 2013, "Coface" očekuje dalje uzlazno kretanje nelikvidnosti u Centralnoj Evropi. U Rumuniji će povećanje slediti istu stopu od +10% iz 2012. godine, zbog niskog povećanja domaće potrošnje (+1,2%). U Poljskoj, zbog slabog povećanja izvoza (+2%) i domaće tražnje (+0,9%), nelikvidnost će se značajno povećati za +29%.

U Slovačkoj, gde stopa rasta izgleda da nije bila održiva i u Češkoj, zbog smanjenja izvoza, nelikvidnost bi trebalo da se poveća istom brzinom kao u 2012. U vezi sa osetljivošću bankarskog sistema, kompanije u Sloveniji će verovatno biti najviše pogođene nelikvidnošću u regionu, objavio je "Coface".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.