Izvor: Politika | Petak, 22.04.2005.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

U centru Zlatibora će se graditi hoteli „de luks” kategorije, kraj magistrale nova autobuska stanica, a Oko postaje novo urbanizovano područje

Planina Zlatibor, na kojoj se poslednjih godina sasvim malo gradilo, čekajući da urbanisti utvrde opšta pravila, uskoro otvara vrata neimarima. Novi plan je već od leta 2005. na snazi, nove mogućnosti i prostori nude se investitorima.

Donošenje tog važnog akta, Regulacionog plana Zlatibora, ovde je, nema sumnje, poduhvat decenije. Dve godine ga već pripremaju, 6 mil din je koštao, a delo je Direkcije za uređenje i urbanizam grada Kragujevca čija je ponuda na tenderu bila najpovoljnija. Odbornici Skupštine opštine Čajetina nedavno su usvojili nacrt programa tog plana i sada sledi izrada. Kad sve bude gotovo, od juna 2005, najavljuju ovde, počinje primena.

Zlatibor se novim planskim rešenjima urbanistički širi prema potezu Oka, iz centra ka području Semegnjeva. To su nove lokacije za gradnju. Od onih u centru, preostale su, uglavnom, manje neizgrađene parcele. Svi veći slobodni posedi u središtu Zlatibora iskoristiće se isključivo za gradnju hotela, sportskih terena i zelenih površina.


Planom je obuhvaćeno oko 1.800 ha površina, i novih i one postojeće gradnje koju valja sanirati. Detaljno se urbanistički razrađuje 200 ha u centralnom delu – svakoj parceli se daje namena, propisuju koeficijenti izgrađenosti i stepen zauzetosti.

Plan će biti „crveno slovo”, nema divlje gradnje na ovoj planini i svakome će biti jasno gde je podizanje objekata dozvoljeno, koliku parcelu može da kupi i šta sme da gradi.

U centru Zlatibora je planom predviđena gradnja hotela „de luks” kategorije. U minulom periodu interesovanje za takve objekte pokazali su Železnica Srbije i „Alko banka”, dok „Jugopetrol” želi dogradnju svog postojećeg hotela. Predviđena je i gradnja jednog hotela na potezu Oka.

Zatim, gradiće se nova pijaca, na sadašnjoj lokaciji, u formi moderne tržnice zatvorenog tipa. Podići će se i nova autobuska stanica, s tim što su u opticaju dve lokacije, obe u blizini magistralnog puta. Gradiće se zgrade za potrebe javnih zlatiborskih službi – ovdašnja policija treba da reši problem svog smeštaja, pa i Turistička organizacija, Javno komunalno preduzeće i drugi.

Sve je to planom zacrtano, kao i veći broj novih parkirališta i javna garaža. Od sportskih objekata moći će da se se rekonstruiše staro fudbalsko igralište na Palisadu, da se grade novi teniski tereni, akva parkovi, bazeni ukoliko bude zainteresovanih investitora. Između sadašnjih terena oko jezera mesta će se naći i za nova košarkaška igrališta.

Primenom plana i uspostavljanjem javnog zemljišta rešiće se i neki dugogodišnji zlatiborski problemi, poput jezera u centru i skijališta za rekreativce na Obudojevici. Do sada je jezero koristio „Zlatibor turist” i tu opština nije mogla da utiče, niti da ga održava. Ski stazu na Obudojevici koristio je PK „Zlatibor” i to je, takođe, bilo van uticaja opštine. Po novom, opština proglašava to zemljište javnim, po Zakonu u planiranju i izgradnji, da bi ih uredila na način kakav dolikuje turističkom mestu prve kategorije.


Planom se rešavaju neka pitanja ovdašnje infrastrukture, poput nekih saobraćajnih rešenja, dovođenja primarnog gasovoda na Zlatibor, kao i većeg korišćenja alternativnih izvora energije (solarna i energija vetra). Obuhvaćene su i pojedine oblasti: razvoj lečilišnog turizma, turističkih usluga, stočarstva, otvaranje manjih proizvodnih pogona koji ne ugrožavaju životnu sredinu...

Pored navedenog, cilj izrade Regulacionog plana je i zaštita ekološke ravnoteže, uz očuvanje povoljnih balneoklimatskih karakteristika, zelenila sa prostranim livadama i manjih grupacija drveća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.