Izvor: eKapija | Utorak, 18.06.2013.| 14:50

Ivanjička stogodišnjakinja odoleva vremenu - HE "Moravica" bi mogla da bude puštena u rad do kraja 2013.


Kada su se davne 1907. godine ugledni trgovci i privrednici udružili u Ivanjičko električno-industrijsko društvo imali su viziju da u gradiću na Moravici uvedu struju. Samo četiri godine kasnije, puštena je u rad hidrocentrala "Moravica" koja je imala snagu oko 200 kilovolt ampera i osvetljavala je čitavu Ivanjicu.

Tako je varošica u zapadnoj Srbiji, dve decenije posle Njujorka i osamnaest godina nakon Beograda, zasvetlela zahvaljujući preduzimljivim vizionarima. Ivanjica je tada imala samo 200 kuća, a to je bila peta hidrocentrala u Srbiji, kaže za "eKapiju" Dragan Zornić, elektroinženjer u "Elektrodistribuciji Ivanjica".

Meštani Ivanjice nisu ni slutili da će električnu energiju iz "njihove" hidroelektrane koristiti buduća pokolenja i čitavo stoleće kasnije.

- Kakva je bila tada, "Moravica" je takva i danas. Sve je autentično, od Frensisove turbine, čija je snaga 300 obrtaja, do alata i generatora koji su potpuno ispravni. Generator je proizvela firma "Siemens-Schuckert", a ona je brinula i o isporuci i ugradnji mašinskog i električnog postrojenja za hidroelektranu – objašnjava Zornić i dodaje da je generator dopremljen čuvenim vozom "Ćira".

"Siemens"-ov generator

Akumulaciono jezero i vodopad ove "vremešne lepotice" sve ove godine odolevaju vremenu i jedni su od simbola Ivanjice, dok je brana malo izgubila od svoje autentičnosti. Prvobitno brana bila je drvena, a 1936. izgrađena betonska koja je obnovljena pre dve godine kada je urađena celokupna revitalizacija postrojenja. Zbog revitalizacije "Moravica" trenutno ne radi, ali kako se radovi privode kraju uskoro možemo da očekujemo da bude puštena u rad.

- Tokom rekonstrukcije uveli smo automatsko upravljanje i kompletno daljinsko nadgledanje koje će se sada vršiti iz upravne zgrade "Elektrodistribucije" gde će dispečar pratiti rad putem video nadzora. Ostali su još neki sitni radovi kao što su farbanje i slični detalji, koji će doprineti da "Moravica" zablista kao početkom prošlog veka – najavljuje naš sagovornik i dodaje da se nada da bi do kraja ove godine hidrocentrala mogla biti puštena u rad.

Vrednost rekonstrukcije je 110 miliona dinara, a izvođač radova je užičko preduzeće "Jedinstvo".

Alat iz 1911. godine

Iako za današnje potrebe ova "stogodišnjakinja" ima malu energetsku snagu, jer proizvede struje koliko Ivanjica potroši za dva dana, u teškim vremenima odigrala je značajnu ulogu.

- Devedesetih godina, tokom restrikcija, "Moravica" je snabdevala električnom energijom glavne gradske institucije, zgradu opštine i MUP-a, kao i obližnji hotel "Park" – priča nam Zornić.

Prvim projektom je planirano da hidroelektrana ima dve turbine, međutim to ivanjički vizionari nisu uspeli da sprovedu u delo. Zato će u okviru projekta EPS izgradnje malih hidroelektrana, biti izgrađena još jedna mala hidroelektrana na Moravici snage 300 kilovolt ampera.

- "Energoprojekt" priprema projektnu dokumentaciju, a trenutno je u fazi izrade idejnog projekta - priča Zornić i dodaje da je "Moravica" za Ivanjičane mnogo više od hidrocentrale.

Hidroelektrana u Ivanjici je i svojevrsni muzej koji svedoči o preduzimljivosti i visprenosti stanovnika ovog kraja.

I.M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.