Izvor: eKapija | Utorak, 18.06.2013.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro centar za rekreativni ribolov na Staroj Tisi u Bačkom Gradištu

(Foto: b)

Na osnovu revizije Studije o zaštiti parka prirode Stara Tisa kod Bisernog ostrva, koju je uradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Vlada AP Vojvodine će u najskorije vreme celokupno prirodno dobro staviti u režim zaštite druge kategorije, pa će to biti najvredniji poklon za petogodišnji rođendan najveće mrtvaje Tise, koja se proteže duž 23,7 km kroz atare opština Bečej, Žabalj i Novi Bečej - ovim rečima je obradovao sve na proslavi prvog jubileja parka prirode Stara Tisa u Bačkom Gradištu predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Lorand Vig.

U ime upravljača parkom prirode Stara Tisa, JP "Komunalac" iz Bečeja, brojne goste pozdravili su i ukratko predstavili prirodno dobro direktor Norbet Kovač i stručni saradnik Laslo Balzam, koji su izrazili želju da se, osim čuvanja i oplemenjivanja ribljeg fonda u vodi i biljnih i životinjskih resursa u priobalju, u dogledno vreme razvije turizam na prostoru nešto manjem od četiri hiljade hektara.

O do sada urađenom govorila je direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dr Biljana Panković, a stručni saradnik i jedan od najzaslužnijih što je zaštita slavljenika dobila ovakvu dimenziju Nedeljko Kovačev govorio je o novim planovima.

- Počelo se s jednim čuvarem ribljeg fonda, sada ih je osam i svi su završili obuku po kojoj više nisu samo ribočuvari, već čuvari prirode u parku. Urađena je prigodna publikacija edukativnog karaktera, snimljeno je 17 sati filmskog materijala, zadovoljni smo kako se novim pravilima prilagođavaju meštani dva neselja koja se oslanjaju na vodu, Bačkog Gradišta i Čuruga, ali i gosti koji dolaze u posetu. Cilj nam je da u najskorije vreme sve preraste u Centar za rekreativni ribolov - rekao je Nedeljko Kovačev.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.