NavMenu

Objavljen finalni Nacrt Nacionalne strategije reforme pravosuđa od 2013. do 2018. godine

Izvor: Tanjug Subota, 15.06.2013. 12:33
Komentari
Podeli

Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo je na svom sajtu konačnu verziju Nacrta Nacionalne strategije reforme pravosuđa od 2013. do 2018. godine, kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje, koja kao krajnji cilj postavlja jačanje poverenja građana u pravne institucije države i njihovo poštovanje.

Nakon dvomesečne javne rasprave o Strategiji, na osnovu rezultata rada radne grupe i pristiglih komentara i sugestija, Ministarstvo je finaliziralo Nacrt Strategije za koju navodi da je "odgovor na izazove za unapređenje sistema pravosuđa i pokazuje spremnost države da odgovori na zahteve građana za poštovanjem vladavine prava i nezavisnim, nepristrasnim, odgovornim i efikasnim pravosudnim sistemom".

Prateći dokument uz Strategiju je Akcioni plan za njeno sprovođenje, a za njihovo sprovođenje i ažuriranje biće zadužena posebna Komisija.

Najsveobuhvatniji dokument koji govori o prioritetima Vlade Srbije u ovoj oblasti je Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU, a jedan od ključnih prioriteta je "Demokratija i vladavina prava".

U tom smislu, reformski koraci predviđeni Strategijom i akcionim planom su kreirani po principu kompatibilnosti sa zahtevima koji se pred Srbiju postavljaju u smislu usaglašavanja poglavlja 23. i 24. u procesu budućih pregovora sa EU o članstvu.

U cilju uspešnog sprovođenja planiranih reformskih aktivnosti u predstojećem periodu Strategija planira izmene relevantnog normativnog okvira imajući u vidu pravnu tradiciju, društveni ambijent u kome se reforma sprovodi kao i potrebu za usaglašavanjem sa evropskim tekovinama i standardima.

Radi uspešnijeg sprovođenja reformskih mera, najdalje u roku od godinu dana predviđa se sprovođenje analize pravosuđa u Srbiji.

Takođe je se ističe u tom dokumentnu da primena Strategije mora da se koordinira sa velikim brojem pravnih i političkih dokumenata, kao što su strategije i planovi na republičkom nivou odnosno nivou sektora, koji se odnose na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, reformu sistema za izvršenje krivičnih sankcija i besplatnu pravnu pomoć.

Odgovornost za uspešno sprovođenje Strategije snosiće Komisija za sprovođenje Strategije.

Strategija predviđa pet ključnih načela i prioriteta za reformu pravosudnog sistema Srbije a to su nezavisnost, nepristrasnost i kvalitet pravde, stručnost, odgovornost i efikasnost, dok su Akcionim planom precizirane i konkretne mere, aktivnosti, rokovi i institucije odgovorne za njihovo sprovođenje i izvori sredstava.

Za dostizanje svakog od pomenutih načela predviđene su konkretne strateške smernice kroz niz aktivnosti koje treba da budu sprovedene, kao i vremenski period u kom se planira njihovo ostvarivanje.

Kratkoročne ciljeve Ministarstvo planira da sprovede u roku do godinu dana, srednjoročne za godinu do tri ili dugoročne za tri do pet godina.

Jedna od strateških smernica predviđena u delu Plana kojim se reguliše efikasnost predvijda usaglašavanje mreže sudova sa Briselskim sporazumom (Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije odnosa).

Tako se za treći kvartal ove godine (tokom leta) predviđa izrada Nacrta zakona o Sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava u pravcu usaglašavanja sa Briselskim sporazumom.

Predviđeno je i sprovođenje redovnih periodičnih analiza efikasnosti pravosudne mreže, unapređenom metodologijom i njeno postepeno prilagođavanje potrebama i to kako se navodi - "bez naglih rezova koji sa sobom povlače period prilagođavanja i zastoje u radu, čime bi se ujedno rešio i problem reintegracije sudija i javnih tužilaca/zamenika koji su vraćeni na funkciju".

Načelo odgovornosti teži uspostavljanju jasnih, objektivnih i transparentnih standarda za ocenu vršenja pravosudne funkcije, a to su vrednovanje rada, etika, disciplina i građanskopravna odgovornost sudija i tužilaca ukoliko učesnicima u postupku namerno nanesu štetu.

Kada je u pitanju dostizanje načela nezavisnosti, Akcioni plan između ostalog predviđa jačanje nezavisnosti pre svega najviših pravosudnih organa Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, a potom i niz konkretnih poteza kojima bi se pratila primena zakona, postupanje sudija i tužilaca, a predviđeno je unapređenje položaja sudija porotnika.

Za razliku od dosadašnje prakse, VSS će morati uz svaku svoju odluku da izradi i obrazloženje.

Predviđaju se i stručne obuke za unapređenje znanja, strategija zapošljavanja odnosno raspoređivanja sudija i tužilaca na radna mesta i mnoge druge mere.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.