NavMenu

Šumadinke oblače Parižanke - Poznati rukometaš Nebojša Preković iz Aranđelovca godišnje izvozi 50.000 odevnih predmeta za žene

Izvor: Ekonometar Petak, 14.06.2013. 11:54
Komentari
Podeli
Nebojša Preković

Aranđelovčanin Nebojša Preković prošao je put u rukometu od pionira do juniora u "Šamotu", rasadniku reprezentativaca Srbije u ovom atraktivnom sportu. Kao senior branio je boje i beogradskog "Sinđelića". Na preporuku prijatelja obreo se 1985. godine u francuskom prvoligašu "Ivri", s kojim je godinu dana kasnije proslavio šampionsku titulu! Rukometom se uspešno bavio dve decenije, kada mu je druga ljubav – moda, trasirala uspešan biznis u tekstilnoj delatnosti.

- Još dok sam aktivno igrao rukomet u Parizu, često sam razmišljao šta dalje, kada završim sportsku karijeru – priča Nebojša za Ekonometar.

Moda me je oduvek interesovala, pa sam 1995. godine u Parizu osnovao tekstilnu firmu sa desetak zaposlenih radnika. Posao je dobro krenuo na izradi ženske "teške" konfekcije, pa je broj radnika porastao na 80. Firma uspešno posluje i danas i proizvodi blejzere, komplete, suknje i pantalone. U firmi postoji i biro za kreiranje i dizajn modela – ističe naš sagovornik.

U rodnom Aranđelovcu Nebojša je sagradio 2003. godine najmoderniju fabriku za proizvodnju ženske "teške" konfekcije, sa istim proizvodnim programom kao u Parizu, čije je ime "Šumadija production". Zaposleno je stotinak, uglavnom radnica, čija je prosečna plata 30.000 dinara. U poslu mu pomaže mlađi brat Zoran. Svu količinu proizvoda, 50.000 komada godišnje, plasira preko pariskih kompanija "Karo11 1,2,3" i "Resk", koje vrše distribuciju za francusko i svetsko tržište.

- Kvalitet i originalnost, među najvažnijim su preduslovima za stvaranje uspešnog modnog brenda. Posećujem sajmove, izložbe i druga zbivanja u svetu mode, jer čovek uvek treba da uči i primenjuje nova iskustva najpoznatijih svetskih robnih marki. Ove sezone veoma su traženi odevni predmeti u pastelnim bojama – priča Preković.

Kao strani investitor u rodnom gradu, Preković od države nije dobio u proteklih deset godina nikakvu pomoć, a uložio je u kompletnu fabriku 2,5 miliona dinara. Vlasnici naših malih i srednjih preduzeća, na kojima danas počiva privreda, zaslužuju mnogo veću brigu i razumevanje države, napominje Preković.

- Neka nam pruži bar deo onoga što dobijaju strani državljani - investitori. Onda bismo mogli da povećamo proizvodnju, investicije i zaposlenost – veli naš sagovornik.

- Da država ne vodi domaćinsku politiku, najbolje svedoči aranđelovački primer sa propalim gigantima modne konfekcije "Rudnik" i "Avala – Beko".

- Evo vidite, samo 200 metara od moje fabrike pogoni te dve fabrike propadaju i prepušteni su zubu vremena. U njima je radilo više od hiljadu vrednih radnica. Pitam se zašto se ti pogoni ne izdaju zainteresovanim privrednicima, pa i meni, kako bi ponovo pokrenuli proizvodnju u njima. Posao bi dobile iste radnice koje su besposlene ili rade na crno - pita se Nebojša i napominje da bi za izvoznike dobrodošao i fiksni kurs evra.

Izložbeni salon – prodavnica

Ženski komplet "Šumadija–production" u prodavnicama Pariza može se pazariti za 200, a pantalone za 40-50 evra.

- Cene su takve zbog velike konkurencije trgovaca tekstilom iz Kine. Kinezi pokrivaju bar 80% francuskog tržišta tekstilnom robom. Oni to mogu zbog izuzetno jeftine radne snage. Planiram da uskoro u izložbenom salonu fabrike u Aranđelovcu otvorim prodavnicu, u kojoj će pripadnice lepšeg pola moći da kupe najnovije modele po povoljnim cenama – ističe Nebojša.

Ekonomski patriotizam

- Ja sam svoj patriotizam pokazao na delu jer sam ovu proizvodnju mogao da pokrenem u bilo kojoj zemlji u okruženju. Ipak, želeo sam da uložim u svoju zemlju i svoj rodni kraj. Država ovde mora mnogo više da stimuliše strane ulagače, pre svega naše ljude iz dijaspore koji imaju pare i hteli bi da ulažu. Mislim na porez i olakšice na obaveze koji se plaćaju za prijavljene radnike. Bez obzira na sve, pozivam naše ljude u dijaspori da svoj novac ulažu ovde – ističe Preković.

Nebojša je oženjen Francuskinjom i ima tri ćerke.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.