Izvor: Beta | Četvrtak, 13.06.2013.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pokrenut portal za kontrolu novca iz državnog budžeta

(Foto: b)

Centar za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS) i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pokrenuli su danas portal www.voditeracuna.rs za građansku kontrolu javnih finansija i kontrolu trošenja novca iz budžeta.

Portal će, kako je rečeno na konferenciji za novinare, pomoći građanima da razumeju budžetske stavke, postave pitanja ekspertima i nadziru kako vlast upravlja javnim sredstvima.

Direktor CRNPS Aleksandar Bratković istakao je da je naročiti sada, uoči državnih mera štednje, građanska obaveza vršiti pritisak na vlast da budžetom upravlja javno i odgovorno.

Direktorka CRTA organizacije Vukosava Crnjanski Šabović rekla je da će na portalu građani, mediji i civilno društvo moći i da razmenjuju mišljenja.

Pokretanje portala finansirala je Evropska unija, a podržala Agencija za borbu protiv korupcije i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić kazala je agenciji Beta da će otvaranje portala doprineti uključivanju građana u borbu protiv korupcije. Objasnila je da je za efikasnu borbu protiv korupcije i za uspešno nadgledanje trošenja budžetskih sredstava, neophodna saradnja civilnog i javnog sektora.

- Vrlo je važno da se ne samo institucije, veh i građani uključe u kontrolu trošenja naših para, i Agencija za borbu protiv korupcije ohrabruje i poziva organizaciju civilnog društva na saradnju radi postizanja što boljih rezultata - istakla je Babić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.