Izvor: Tanjug | Sreda, 12.06.2013.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmene Zakona o radu - klinč investicija i prava radnika?

Neminovne izmene Zakona o radu su deo ukupnih mera za ozdravljenje privrede, poručuju iz Unije poslodavaca Srbije, i kažu da nova zakonska rešenja moraju pružiti sigurnost i novim investitorima i privrednicima koji već posluju u Srbiji, dok sindikati poručuju da investicije jesu važne, ali da ne smeju ići na uštrb radnika.

Kako je za Tanjug naveo predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, Zakon o radu spada u one zakone koje sve vlade izbegavaju.

- Neminovno je Zakon promeniti kao deo ukupnih mera za ozdravljenje privrede i neki privredni oporavak - naveo je Atanacković, napomenuvši da su i strani investitori i domaći privrednici ukazali na potrebu da taj akt treba menjati.

On je mišljenja da bi fleksibilniji zakon, uz druge mere - kao što je, na primer, smanjenje opterećenja koje proizilazi iz plata - bio od pomoći.

Istovremeno, neophodno je suzbiti nelojalnu konkurenciju, dodao je Atanacković.

Prema njegovim rečima, Zakon o radu se mora prilagoditi zakonskim rešenjima koja važe u Evropskoj uniji, i mora ulivati sigurnost investitorima da će štiti njihove investicije i postojećoj privredi omogućiti da ostvari očekivani profit.

Privrednici ne bi trebalo da strahuju da će ako ostanu bez posla, zaposleni dolaziti na posao i da će ih plaćati iz svog džepa, dodao je predsednik Unije poslodavaca Srbije, čiji predstavnici učestvuju u pripremi novih zakonksih rešenja.- Mi nemamo kompanije koje imaju dovoljno slobodnih sredstva da mogu nekoliko meseci da izdržavaju kompletan pogon kroz plate, a da to ne izazove potpuno gašenje firme - kazao je Atanacković.

On je istakao da poslodavac ne može biti osuđen na radnika, objasnivši da u ukoliko ne dođe do sporazumnog raskida ugovora uvek postoji mogućnost da se uđe sudske sporove.

Sudovi su, smatra, iz socijalnih ili nekih drugih razloga neretko naklonjeni slabijem - u ovom slučaju radniku.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović ukazao je da bi predloženim izmenama Zakona o radu došlo do drastičnog smanjenja prava zaposlenih.

Kako je kazao, pritisak na izmene zakona o radu vrše se između ostalog i zbog dolaska stranih investitora.

- To sindikatima i zaposlenima niti odgovara niti može biti prihvaćeno, i mislim da ćemo na tom planu imati dosta sukoba u toku jeseni. Vrlo teško ćemo usaglasiti neka pitanja, koja se predlažu - kazao je Orbović.

Kako je naveo, sindikat još nije dobio konkretan predlog predlagača zakona, a tek kad ga dobije znaće se u kom pravcu će tačno izmene ići.

Kada je reč o investitorima i koliko će za njih značiti izmene odredbi, Orbović je naveo da je njihov dolazak važan, da treba raditi na tome da se oni privuku, ali da se treba okrenuti i sopstvenoj privredi i pokrenuti preduzeća koja su nekad dobro radila- poput "14. oktobar", "Prva petoletka".

Kako je kazao, čak i plaćanje za otvoreno radno mesto investitorima nije pokazalo neke efekte i svakog meseca broj nezaposlenih je sve veći.

- Većina investicija može doći ako postoji dobar kadar, ideja , ljudi koji su spremni da rade i stvori politički ambijent koji bi bio adekvatan za njih - kazao je Orbović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.