NavMenu

Ko su najveći gubitaši, a ko dobitnici srpske privrede?

Izvor: eKapija Sreda, 12.06.2013. 15:49
Komentari
Podeli

"Naftna industrija Srbije" (NIS) bila je najuspešnije privredno društvo u 2012. godini, sa neto dobitkom od 49 milijardi dinara, dok je na listi gubitaša vodeći "Srbijagas" sa neto gubitkom od 35 milijardi dinara.

NIS je sačuvao prošlogodišnju vodeću poziciju na listi "Sto naj... privrednih društava", koju objavljuje Agencija za privredne registre (APR), i po poslovnom prihodu i po netu dobitku. U APR ističu da to privredno društvo beleži značajan rast profitabilnosti, pa je njegov neto dobitak iz 2012. veći za petinu od onog iz prethodne godine.

Iza NIS-a sledi "Telekom Srbija" sa neto dobitkom od 11 milijardi dinara. Na listi privrednih društava po profitabilnosti ističu se i "Telenor" doo Beograd i "Tarkett" Bačka Palanka, koji zauzimaju treće i četvrto mesto, a beleže značajan rast neto dobitka u poređenju sa prethodnom godinom (126,5% i 106,2%).

Zanimljivo je da među 100 najuspešnijih firmi, rame uz rame, sa NIS-om, "Telekomom" i ostalim velikim preduzećima, našlo i osam malih i 12 srednjih preduzeća.

Najveći gubitnik srpske privrede je preduzeće "Srbijagas" koje je zabeležilonajveći neto gubitak, dok je na drugom mestu po kumuliranim gubicima koji iznose 56 milijardi dinara.

S druge strane, vodeću poziciju po visini nagomilanih gubitaka iz prethodnog perioda i dalje imaju "Železnice Srbije" sa gubicima od 139 milijardi dinara, pri čemu su po iznosu neto gubitka od 17 milijardi dinara na drugom mestu. Treće plasirana "HIP Petrohemija Pančevo" u restrukturiranju zadržala je prošlogodišnju poziciju, uz povećanje gubitka od 10,9%.

Srpska privreda je u 2012. godini poslovala sa gubitkom od 63 milijarde dinara, a učešće javnih preduzeća u ukupnim gubicima privrednih društava iznosilo je čak 87%, objavila je APR na današnjoj konferenciji za novinare.

Gubici javnih preduzeća u prošloj godini su iznosili 54 milijarde dinara i povećani su za čak sedam puta u odnosu na 2011, kazala je registrator Ružica Stamenković.

Stamenković je objasnila da su javna preduzeća za razliku od privrede koja je lane imala poslovni dobitak, imala i poslovni gubitak od tri mijarde dinara.

Privredna društva, kao i u svim kriznim i pretkriznim godinama, ostvaruju pozitivan rezultat u delu obavljanja delatnosti i on je u 2012. iznosio 364 milijarde dinara, ali su zaduženost privrede, odnosno kamate i kursne razlike koje dospevaju na naplatu u 2012. proizvele finansijski gubitak od 253 milijarde dinara.

Ostali gubici podrazumevaju različite otpise potraživanja sredstava i imovine od dodatnih 165 milijardi dinara, precizirala je Stamenković.

Ona je istakla da međutim, gubitak srpske privrede u 2012. nije izrazito veliki, i manji je od onih u kriznim godinama, podsetivši da je taj gubitak u 2010. iznosio 101 milijardu dinara, u 2009. je bio 102 milijarde dinara, a u 2008. godini 44 milijarde dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.