NavMenu

Potpisan Protokol o ekonomskoj saradnji Srbije i Slovačke

Izvor: Tanjug Utorak, 11.06.2013. 13:20
Komentari
Podeli

Srbija i Slovačka potpisale su danas Protokol o saradnji u oblasti energetike, zaštite životne sredine, saobraćaja, trgovine i poljoprivrede.

Protokol su potpisali ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ministar privrede Slovačke Tomaš Malatinski, a tom prilikom Mihajlović je pozvala slovačke kompanije da još više ulažu u Srbiju.

Mihajlović je rekla novinarima da je robna razmena Srbije i Slovačke u januaru i februaru ove godine povećana za 35%, i izrazila očekivanje da može da bude još veća zahvaljujući potpisanom protokolu.

Ona je naglasila da postoji velika mogućnost za proširenje saradanje u energetici i dodala da je neophodan efikasniji završetak pregovora za potpisivanje ugovora za izgradnju Termoelektrane toplane u Novom Sadu za šta su zainteresovane slovačke kompanije.

Mihajlović je dodala da postoji i mogućnost za zajedničku izgradnju gasovoda "Srbijagasa" sa slovačkim kompanijama, kao i za saradnju oblasti saobraćaja.

Slovačke kompanije su zainteresovane za ulaganja u obnovljive izvore energije i izgradnju solarnih elektrana.

Na planu poljoprivrede moguće je inteznivirati saradnju, posebno u oblasti zaštite bilja i bezbednosti hrane, rekla je Mihajlović.

Malationski je naveo da u Srbiji već posluje oko 20 slovačkih kompanija koje imaju razrađene projekete.

On je poručio da slovačke investicije mogu da budu još veće, kao i da međusobna privredna saradnja ide uzlaznom putanjom.

Potpisivanjem protokola završena je dvodnevna poseta slovačke privredne delgacije u Srbiji.

U PKS je juče održan poslovni forum Slovačka-Srbija na kojem je, takođe, ukazano na velike mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u oblasti energetike, ekologije, saobraćaja, infrastrukture, poljoprivrede i turizma.

Postoje i velike mogućnosti, kako je istaknuto, za zajednički nastup na trećim tržištima u oblasti građevine i drugih infrastrukturnih projekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.