NavMenu

Nema zamrzavanja ni smanjenja zarada u javnom sektoru - Plate će u oktobru biti veće za oko 250, a penzije za 125 dinara?

Izvor: eKapija/Blic Utorak, 11.06.2013. 12:37
Komentari
Podeli

Sastanak lidera vladajuće koalicije završen je danas malo posle 12 časova, i dogovoreno je da će u oktobru indeksacija plata i penzija biti 0,5%, saznaje "Blic".

To znači da će za prosečnu platu povećanje iznositi manje od 250 dinara, a za penziju samo 125 dinara, tvrdi "Blic".

Sastanku su prisustvovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, ministarka za regionalni razvoj Verica Kalanović, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i direktor Poreske uprave Ivan Simič.

Lideri vladajuće koalicije razgovorali su o paketu mera za smanjenje budžetskog deficita koji predviđa uštede od 40 milijardi dinara do kraja godine. Načelan plan da se troškovi ovogodišnje državne kase umanje za taj iznos, baziran je ponajviše na smanjenju tzv. diskrecionih troškova ministarstava od skoro 30 milijardi dinara, piše "Blic".

Procene su da bi minus u republičkom budžetu, bez primene antikriznih mera, ove godine mogao biti 5,6% BDP-a odnosno 211,6 milijardi dinara.

Vlada Srbije izdala je i zvanično saopštenje u kome je samo navedeno da je "dogovoren način povećanja plata i penzija do kraja 2014. godine".

- Shodno zaključku s prethodnog sastanka, ove godine ne planira se ni zamrzavanje ni smanjenje plata i penzija, dok će njihov dalji rast u 2014. godini biti u skladu sa rastom privrednih aktivnosti. Na sastanku je dogovoren i akcioni plan za racionalizaciju javne uprave i javnih preduzeća, kao i načelni elementi sveobuhvatne strukturne reforme, koja će biti sprovedena do kraja 2013. Detalji programa ekonomskih mera biće usaglašeni u nedelju, 16. juna - saopštila je Vlada Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.