NavMenu

U znaku regionalne saradnje - Sajam nekretnina REBEC od 17. do 21. juna u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.06.2013. 12:09
Komentari
Podeli

Glavne teme ovogodišnjeg šestog međunarodnog sajma nekretnina REBEC, koji će biti održan od 17. do 21. juna u poslovnom prostoru kompanije "SEE Offices", biće posvećene razvoju maloprodaje, hotelske i industrija logistike i distribucije kao i daljem razvoju regionalne saradnje.

REBEC je profesionalna sajamska platforma koja se od 2008. godine izvorno bavi promovisanjem tema vezanih za razvoj investicija u oblasti nekretnina. Prema rečima Aleksandra Opsenice, direktora kompanije "Festlent" i specijalizovanog časopisa "AG Nekretnine" koji organizuju ovaj sajam, u poslednjih godinu dana, postoje ozbiljni pokazatelji povećanog interesovanja za ulaganjem iz inostranstva u srpsko tržište nekretnina.

- Cene i dalje padaju, ponuda je velika a potražnja i realizacija broja transakcija je, za sada, nedovoljna. Što se tiče razvoja kancelarijskog prostora, cene renti su stabilne, ali, prema rečima stručnjaka, mnogo manje nego 2008. godine.

Marina Antić, izvršni direktor kompanije "SEE Offices", koja je jedan od sponzora sajma i ujedno jedan od lidera u ovoj oblasti, kažeda se popunjenost slobodnog poslovnog prostora polako podiže i da se očekuje lagani oporavak nivoa cena renti ali i interesa kompanija za ove prostore.

Aleksandar Samonig, direktor austrijske kompanije i sponzora sajma "Ecovis ConFidas", koji će u okviru propratnih manifestacija i konferencija ovog sajam biti jedan od predavača, kaže da je u Beogradu posebno uvećano interesovanje za zakup kancelarijskog prostora u starom delu grada što je dodatni pokazatelj da će cena renti kancelarijskog prostora, ne samou ovom delu grada, iz stagnacije krenuti ponovo u rast:

- Interesovanje za maloprodaju potvrđuje se kroz najavu početka gradnje nekoliko retail parkova u unutrašnosti Srbije. Povećano je interesovanje novih potencijalnih zakupaca, mahom brendova iz inostranstva, koje se bave trgovinom robe široke potrošnje. Može se zaključiti da razvoj tržišta nekretnina deli sudbinu aktuelnog ekonomskog razvoja u Srbiji - kaže Samonig.

Glavne teme ovogodišnjeg REBEC-a biće posvećene razvoju maloprodaje, hotelske i industrija logistike i distribucije kao i daljem razvoju regionalne saradnje. Što se tiče programa vezanog za javno-privatno partnerstvo, sajam će biti fokusiran na prikaz pozitivnih rešenja i iskustava u regionu. Do kraja ove godine biće završen program preporuka i izbora projekata koje predlažu 32 lokalne samouprave. Izabrani projekti će steći preporuku i mogućnost da se promovišu u inostranstvu na tradicionalnim specijalizovanim sajamskim i drugim događajima vezanim za investitore u ovoj oblasti. Na sajmu će, takođe, jedna od bitnijih tema biti razvoj energetike gde Srbija, zahvaljujući svojim bogatim resursima u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno ističe svoje kapitalne mogućnosti da postane energetski lider u regionu i ujedno faktor regionalne energetske stabilnosti. Sertifikacija objekata i sve intenzivnije osvajanje znanja i u ovoj oblasti, sa sve većim brojem domaćih stručnjaka, definitivno ukazuje na pozitivan razvoj Srbije i u ovoj oblasti.

U konferencijskom delu nastupiće renomirani predavači iz zemlje i inostranstva među kojima i Craig Smith, Luke Dawson, Branislav Živković, Stojan Semiz, Dubravko Ranilović, Jože Podgoršek, Alexander Petritz i drugi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.