NavMenu

EBRD investira 45 mil EUR u 23 male hidroelektrane

Izvor: Tanjug Nedelja, 09.06.2013. 18:40
Komentari
Podeli

"Elektroprivreda Srbije" napravila je dogovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj da se investicijom od 45 mil EUR započne ciklus gradnje hidroelektrana.

Male hidroelektrane su pre svega locirane u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, gde postoji najveći vodni potencijal, kazao je direktor Sektora za investicije u EPS-u, Dušan Živković na konferenciji "Obnovljiva energija vode, vetra i sunca - put ka energetskoj nezavisnosti" u organizaciji "Balkanmagazina".

- Cilj nam je da do kraja godine, nakon završetka izrade neophodne dokumentacije i pribavljanja dozvola koje je već u toku, počnemo za objavljivanjima pojedinačnih tendera za sve te 23 hidroelektrane - naveo je Živković.

On je precizirao da se radi o postojećim hidroelektranama u funkciji, a koje bi se zanovile i unapredile, zatim izgradnji dela hidroelektrana koje su na postojećim objektima vodosnabdevanja, kao i izgradnji novih hidroelektrana pored objekata EPS-a u cilju unapređenja proizvodnje postojećih hidroelektrana koje su u vlasništvu EPS.

- EPS ima cilj da u narednom periodu pored postojećih kapaciteta u proizvodnji električne energije, svoj portfolio proširi i u delu obnovljivih izvora energije - naglasio je Živković.

On je podsetio da EPS trećinu energije proizvodi iz vodnog potencijala, kao i da ima dugu tradiciju u toj oblasti.

- Male hidroelektarne koje su u vlasništvu EPS-a rade već više od sto godina, a velika hidroelektrana "Đerdap 1", kada je napravljena pre 30 godina bila je treća hidroelektrana u svetu - kazao je Živković.

Pored planova za obnavljanje i izgradnju malih hidroelektrana, EPS sprovodi aktivnosti i na polju velikih hidroelektrana - započeta je revitalizacija hidroelektrane "Bajina Bašta", "Đerdap", a u toku su i aktivnosti oko revitalizacije hidroelektane "Zvornik", ukazao je Živković.

- U planu je izgradnja novih hidroelektrana u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, na reci Drini, Ibru i Moravi, kao i dve reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" i "Đerdap 3" - rekao je Živković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.