Izvor: eKapija | Nedelja, 09.06.2013.| 18:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za početnike u IT biznisu do 25.000 EUR - Konkurs u junu 2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će tokom juna biti raspisan konkurs za početnike u IT biznisu. Dinkić je obilazeći "Microsoft" razvojni centar u Beogradu rekao da će država obezbediti podršku "startap" preduzećima u iznosu do 25.000 EUR, a država će početnicima u biznisu obezbediti i prostor za rad u Tehnološkom parku na Zvezdari.

Ministar finansija je objasnio da je poseta razvojnom centru "Microsoft" realizovana u cilju implementacije i promocije Strategije Vlade Srbije za podršku IT industriji koja je jedna od prioritetnih grana za razvoj privrede. On je rekao da je sa kompanijom "Microsoft" dogovorena saradnja na dva projekta.

- Prvi je podrška početnicima, gde će vlada davati do 25.000 EUR, a projekte koje budu podnosili ocenjivaće stručnjaci iz "Microsoft"-a. Mi ćemo početnicima davati logističku podršku u vidu prostora u Tehnološkom parku na Zvezdari, a "Microsoft" će pomoći u davanju besplatnog softvera početnicima u biznis inkubatorima - objasnio je ministar Dinkić.

Drugi projekat odnosi se na izdavanje takozvanih digitalnih pasoša svima koji traže posao, a na kojima će biti zabeležene sve veštine i znanja koju neko poseduje. Cilj je lakše pozivanjesa poslodavcima.

- Ukoliko se ne savladaju IT veštine, teško se dolazi do posla."Microsoft" će pomoći i da se vrši doškolovavanje kroz posebne kurseve - kazao je Dinkić.

On je rekao da Razvojni centar "Microsoft" zapošljava 103 stručnjaka koji rade na poznatim "ofis softverima", a koji se prodaju i instaliraju na računarima širom sveta.

- Srbija time može da se ponosi. Mladi sa elektrotehničkih fakulteta već na trećoj godini studija dobijaju posao, dakle kompanije već idu ka njima i mi smo krenuli u kampanju "Studiraj i ti IT" čime želimo da motivišemo i roditelje i decu da se opredele za elektrotehničke nauke, jer to je kadar koji nam je potreban - ocenio je ministar Dinkić.

On je dodao da je država pomogla Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu da proširi kvote za upis, jer će od države dobiti novu zgradu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.