NavMenu

Potpisano nekoliko sporazuma o saradnji Srbije i Maroka

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.06.2013. 19:26
Komentari
Podeli

Vlade Srbije i Maroka potpisale su u četvrtak (6. jun 2013. godine) u Beogradu pet sporazuma o saradnji dve zemlje u oblasti privrede, trgovine, nauke, finansija i veterine.

Ti sporazumi će doprineti ponovnom uspostavljanju i unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje koje imaju tradicionalno dobre političke odnose, složili su se nakon potpisivanja kopredsedavajući Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Republike Srbije i Kraljevine Maroko, ministar bez portefelja Sulejman Ugljanin i ministar za opšte poslove i upravljanje Maroka Mohamed Nadžib Bulif.

- Nakon 30 godina počeli smo da stvari vraćamo na mesto koje je toliko dugo bilo upražnjeno - istakao je Ugljanin, nakon potpisivanja sporazuma.

Mešoviti komitet dve zemlje zasedao je u sredu i u četvrtak u Beogradu prvi put nakon 30 godina pauze, čime je, kako je Ugljanin naglasio, učinjen veliki posao za budućnost.

Ugljanin je naglasio da je cilj Vlade Srbije, kao i države i njegov lični cilj da se saradnja sa afričkim i azijskim zemljama vrati na nivo iz vremena bivše Jugoslavije.

On je podsetio da je Srbija već pokrenula saradnju sa Alžirom, Irakom, Turskom, Bahreinom, istakavši da se tu neće stati, jer će zemlja uspostaviti nove odnose i sa drugim državama koje u tome nađu svoj interes.

Ugljanin je kazao da su Srbija i Maroko ostvarili novi početak u vraćanju na nekadašnje stanje i njegovo unapređenje, kao i da su na putu obnavljanja dobrih ekonomskih odnosa.

- Ostaje nam da se svi zajedno potrudimo da sporazumi počnu da se primenjuju i da jedni drugima širom otvorimo vrata svojih zemalja i njihovih ekonomija i da taj segment odnosa približimo sjajnim političkim odnosima i prijateljstvu naših naroda - zaključio je Ugljanin.

Bulif je naveo da je od potpisivanja sporazuma još važnije da oni u najskorijoj budućnosti budu i realizovani.

Visoki zvaničnik Maroka je zahvalio srpskoj vladi na organizaciji mešovitog komiteta i uvažavanju i pažnji koja je ukazana marokanskoj delegaciji, napomenuvši da su imali priliku da se sastanu i sa predsednikom i premijerom Srbije.

- Smatramo da će ova atmosfera na koju samo naišli u Srbiji u vezi sa našom posetom za nas predstavljati obavezu da u Maroko prenesemo ovaj dobar duh i iskustva u saradnji, kako bi i marokanska strana reagovala i odgovorila na odgovarajućem nivou - kazao je Bulif, dodajući da misli da će dve zemlje vrlo brzo uspeti da nadoknade izgubljeno vreme.

Bulif je potpisao sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem sporazum o saradnji u oblasti veterine, a sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem dva sporazuma - o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, i o osnivanju mešovite komisije za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Marokanski ministar je sa Ugljaninom potpisao i protokol o zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Republike Srbije i Kraljevine Maroko u kome se sumira sav dvodnevni rad ekspertskih grupa.

On je ranije u toku dana sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem potpisao ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak između dve zemlje.

Takođe, potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović potpisao je sa predsednikom Glavne konfederacije marokanskih preduzeća Hakimom Markačijem ugovor o saradnji te dve poslovne asocijacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.