NavMenu

Gradu Beogradu republika uskratila 100 miliona dinara - U Ministarstvu privrede napominju da se zakoni moraju poštovati

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.06.2013. 15:27
Komentari
Podeli

Grad Beograd danas je uskraćen za sredstva koja mu pripadaju po osnovu poreza na plate, sa obrazloženjem da devet ustanova kojima je grad osnivač nisu u roku od 45 dana uplatile dostavljene fakture u skladu sa zakonom koji je katastrofa za ekonomiju ove zemlje i što će se sigurno pokazati u narednom periodu. Ovo je nastavak maltretiranja grada od strane republike, rekao je Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare.

– Pre svega se postavlja pitanje na osnovu čega bilo ko blokira grad Beograd zbog toga što devet ustanova, kao što su Dečji kulturni centar, Pozorište "Puž", Biblioteka "Dimitrije Tucović", Predškolska ustanova "Vračar", "Sima Milošević", "Rakila Kotarov Vuka" i Centar za kulturu Grocke, nisu uplatile nekoliko desetina hiljada dinara. Grad jeste osnivač tih ustanova, ali one imaju svoje direktore, upravne odbore, račune i ne mogu gradonačelnik Beograda i grad da odgovaraju za nešto što one eventualno nisu ispoštovale. Ukupne obaveze, koje navodno nisu plaćene, iznose 1.175.000 dinara, a zbog toga je gradu danas uzeto sto miliona dinara. Danas nemamo mogućnost da taj novac uplatimo što ustanovama koje su na budžetu, što porodiljama, trudnicama, za socijalnu pomoć, subvencije za gradski prevoz… Samim tim, grad ulazi u prekršaj jer ne može da izvrši svoje obaveze. Zato se nameću pitanja dokle više i gde je kraj, šta je sledeće što treba da se učini ovom gradu da bi neko napokon bio srećan i zadovoljan. Pritom, od ovih devet ustanova ispostavilo se da je osam platilo u roku, ali u informativnom centru u republičkom trezoru ne mogu da spoje te podatke – kazao je Đilas.

On je postavio direktno pitanje Mlađanu Dinkiću, ministru privrede i finansija, gde je granica i podsetio da su Beogradu na kraju prošle godine već uzete tri milijarde dinara. Budući da je danas uzeto sto miliona dinara, da li to znači da će tako biti svaki naredni dan i kako grad da funkcioniše u takvim uslovima.

Istovremeno je stigao i odgovor iz kabineta ministra Dinkića. Nemanja Miljković, šef kabineta ministra finansija i privrede kaže:

- Zakon o rokovima plaćanja u komercijalnim transakcijama počeo je da se primenjuje od 31. marta ove godine, Ministarstvo finansija i privrede je od 15. maja, kada je dospeo taj 45. dan (što je krajnji rok za plaćanje obaveza koje je javni sektor preuzeo od privatnog sektora), počelo da prati kako se izvršavaju obaveze i svi budžetski korisnici koji su u docnji sa plaćanjima više od 45 dana, dakle imaju obaveze, a nisu ih platili, njima su privremeno obustavljeni transferi, tj. sve dok ne plate svoje obaveze koje su preuzeli kupujući neke usluge ili robu.

Napominjem da je to privremeno jer, onog trenutka kad izmire obaveze, tog trenutka Uprava za trezor pušta sredstva koja su pripadajući deo poreza na zarade lokalnim samoupravama- dodao je Miljković.

On objašnjava da je ovde pitanje da li želimo ili ne želimo da sprovodimo neki zakon.

- Praktično, korisnici sami upisuju u tzv. RINO sistem podatke o tome da li su izmirili obaveze ili nisu. Onog trenutka kada izmire obaveze oni ulaze u RINO sistem koji je sistem Uprave za trezor i sami se praktično upušu da su platili i na taj način se rasknjiže.

Zakon o rokovima plaćanja je donet da bi se primenjivao i donet je zbog privrede koja ne može da čeka na naplatu onoga što su isporučili kao robu ili uslugu. Mislim da je zakon dobar, jer povećava likvidnost privrede pre svega. Mi pratimo stanje od 15. maja i verujte mi Zakon daje rezultate, jer je kad su u pitanju republički organi više od 99% obaveza je izmireno, a na lokalu više od 97% - izjavio je Nemanja Miljković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.