Izvor: eKapija | Sreda, 05.06.2013.| 09:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dani Praga u Beogradu od 6. do 20. juna

Prag

Manifestacija "Dani Praga u Beogradu", koja će trajati od 6. do 20. juna, slavi prijateljstvo između ta dva grada mnoštvom kulturnih događaja.

– Beograd i Prag imaju dugogodišnju saradnju, tradiciju, prijateljstvo i bilo je prirodno da napravimo konkretniju saradnju i da Beograđanima poklonimo kulturno-umetničke sadržaje koji će na najbolji način predstaviti Prag. Na taj način našim sugrađanima približiće se duh, istorija i kultura češke prestonice – istakla je juče Tatjana Pašić, zamenica gradonačelnika Beograda, na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Prema njenim rečima, manifestacija je podeljena u tri tematske celine, sa programima na različitim lokacijama u gradu.

– Mini retrospektiva Jiržija Mencla, jednog od najznačajnijih čeških i svetskih reditelja, oskarovca, rodonačelnika "češkog filmskog čuda", biće održana od 8. do 10. juna u velikoj sali Doma omladine. Biće prikazano pet filmova ovog autora kojima se dočarava jedinstveni duh češkog naroda. Centralni događaj koji će obeležiti manifestaciju biće "Veče filmske muzike" i veliki koncert Češkog narodnog simfonijskog orkestra 7. juna u 20.30 časova na platou ispred Starog dvora. S obzirom na temu večeri, a to je filmska muzika, na ovom koncertu gost će biti Emir Kusturica, koji će sa svojim orkestrom i gostima iz Češke izvesti nekoliko numera iz opere "Dom za vešanje", a Etno-grupa "Vrelo" će interpretirati kompoziciju "Kosa" iz istoimenog filma – rekla je Tatjana Pašić.

Katarina Živanović, gradska sekretarka za kulturu, istakla je da će Beograđani imati priliku da vide najbolje od tradicije češke kulture.

– Praška prezentacija koju ćete imati priliku da vidite izbor je naših kolega iz Praga. Beograđani bi trebalo da posete izložbu fotografija Jiržija Bšetečke u Kući Đure Jakšića. Ona prikazuje i neke detalje sa praških fasada sve do grafita Džona Lenona. Tako da pretpostavljam da će i onima koji nisu bili u Pragu, ovo biti način da upoznaju taj grad – najavila je Katarina Živanović.

Ulaz na sve programe je besplatan. Manifestaciju "Dani Praga u Beogradu" organizuju gradovi Prag i Beograd, uz podršku praškog udruženja Južnih Slovena "Luka Praha" i Doma omladine Beograda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.