NavMenu

EU insistira da Hrvatska i Srbija adaptiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - U toku pregovori o cigaretama i šećeru

Izvor: B92 Nedelja, 02.06.2013. 15:51
Komentari
Podeli

EU će insistirati da se do 1. jula, kad Hrvatska ulazi u EU, postigne okvirni dogovor oko adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, sa Srbijom i BiH.

- Postoji veliki opseg rešenja, ali pošto ne zavise samo od nas, već i od druge strane se kojom se vode pregovori, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze i procene. Svi očekujemo da na pravi način i u duhu dobre saradnje, nađemo kompromisno rešenje - rekla je pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

- Važno je da u dobrom duhu okončamo razgovore oko adaptacije SSP, jer ćemo time pravno verifikovati pristupanje Hrvatske i zaokružiti saradnju sa EU, koja nam je najveći ekonomski partner i gde odlazi skoro 60% srpskog izvoza - dodala je ona, podsetivši da su Crna Gora i Makedonija već privele kraju pregovore.

Na pitanje, šta su konkretni problemi, Todorović je odgovorila da ne postoje problemi, već promena situacije izazvana ulaskom Hrvatsku u EU, koja ima određena posledice i po Srbiju, i po Hrvatsku i po Uniju.

- Kada je reč o Srbiji, ulaskom Hrvatske u EU imamo mnogo povoljniju situaciju, jer će se primenjivati režim trgovine koji važi za EU, a koji je za našu privredu povoljniji nego onaj koji se u okviru CEFTA primenjivao prema Hrvatskoj - istakla je Tanjugova sagovornica.

Hrvatska će imati mnogo veći problem kada treba da izvozi u Srbiju, jer je CEFTA imala niže carine za izvoz cigareta u Srbiju, a prema SSP, odnosno sporazumu sa EU, pristup tržištu cigareta je mnogo restriktivniji.

Carina na uvoz cigareta iz Hrvatske u Srbiju, koja se primenjivala po CEFTA sporazumu, iznosila je 10% u okviru kvote, odnosno 15% izvan kvote, a sada će se primenjivati skoro pet puta veća carina, i to u iznosu od 57,6%.

- Ako pričamo o problemima, onda bismo mogli reći da pre Hrvatska tu ima problem, i upravo EU i inicira ovu vrstu pregovora da bi taj problem ublažila - navela je Todorović.

EU je izašla sa zahtevom da se odobre kvote sa sniženim carinama za cigarete u količinama koje je Hrvatska izvozila u Srbiju (trogodišnji prosek), u tom smislu u Srbiju bi ulazile iste količine cigareta kao i svih prethodnih godina, pa ne bi došlo do povećane konkurencije, niti dodatne liberalizacije.

- Međutim, te kvote će biti dostupne svim zemljama EU, a ne samo Hrvatskoj, te u tom smislu bi se kvota proširila i na druge zemlje, što mi tumačimo dodatnom koncesijom naše strane. Sa druge strane, mi osporavamo ovaj zahtev činjenicom da srpske kompanije ranije nisu mogle da izvoze cigarete u Hrvatsku zbog necarinskih barijera i da je sada prilika da se to nadoknadi, jer ulaskom Hrvatske u EU te barijere se više ne mogu primenjivati - kazala je ona.

Todorović je rekla da je srpska strana iznela i zahteve oko šećera, ali nije mogla da govori o detaljima, pošto su pregovori u toku.

- Ono što mi trenutno pregovaramo je uobičajena procedura koju EU primenjuje, prilikom svakog proširenja, na zemlje sa kojima ima potpisanu bilo koju vrstu sporazuma o bilateralnoj saradnji. Kroz isti postupak adaptacije Sporazuma su svojevremeno prolazile i Hrvatska i Makedonija 2004. godine kada je EU primila 10 novih zemalja članica, a i 2007. godine kada su Bugarska i Rumunija postale članice EU - objasnila je Todorović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.