Izvor: Tanjug | Nedelja, 02.06.2013.| 21:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Manjak u gradskim kasama do 15 milijardi dinara - Novi poreski zakoni smanjili prihode lokalnih samouprava, hoće li komunalne usluge poskupeti?

Paraćin (Foto: b)
(Novi Sad)

Budžetski prihodi lokalnih samouprava će, nakon usvojenog seta poreskih zakona, biti značajno manji, a pojedine gradske kase će do kraja godine biti "lakše" i do 800 miliona dinara, javili su Tanjugovi dopisnici.

- Ukupni manjak u lokalnim budžetima u ovoj godini iznosiće od 12 milijardi dinara do 15 milijardi dinara - procene su Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Nove poreske odredbe u nekim gradovima i opštinama biće osnov za rebalans budžeta, ali njihovi čelnici ističu da neće biti povećanja cena komunalnih usluga.

Budžet grada Novog Sada će na osnovu izmene seta poreskih zakona ostati bez 1,4 milijardi dinara prihoda na godišnjem nivou, odnosno 800 miliona dinara do kraja ove godine, pa gradonačelnik Miloš Vučević najavljuje rebalans gradskog budžeta, da bi "rupe" bile popunjene.

U izjavi Tanjugu, Vučević demantuje navode pojedinih medija da će manjak u gradskoj kasi biti nadoknađen poskupljenjem komunalija.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da će Niš do kraja ove godine prihodovati za 300 do 350 miliona manje posle usvajanja seta poreskih zakona.

- Budžet punimo na tri načina, izvornim prihodima, nenamenskim transferima, prodajom gradske imovine ili donacijama - rekao je Perišić Tanjugu, dodajući da će ta lokalna samouprava sigurno imati zahtev za dodatna sredstva prema Republici.

Član gradskog veća Kragujevca za ekonomsku politiku i finansije Petar Veselinović, izjavio je Tanjugu da će gradska kasa posle usvajanja seta poreskih zakona biti "tanja" za 400 do 450 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, nema mnogo alternativnih mogućnosti da se ta sredstva nadomeste, odnosno, lokalna samouprava u ovom trenutku ima dva rešenja.

- Moguće je povećanje stope poreza na imovinu sa 0,2 na 0,4%, mada je to nepopularna mera i traži političku volju - rekao je Veselinović i dodao da je druga mogućnost predviđa određene uštede koje je moguće napraviti na nivou lokalne samouprave, ali je to rešenje na kratak rok.

Subotica će u ovoj godini izgubiti 260 miliona dinara, dok će na godišnjem nivou ubuduće biti uskraćena za oko 450 miliona dinara, izjavio je Tanjugu gradonačelnik tog grada Modest Dulić.

Paraćin (Foto: b)

Komentarišući efekte novih poreskih mera po budžete lokalnih samouprava, Dulić kao najznačajniji ističe izmene Zakona o porezu na dohodak građana, u delu koji se odnosi, sa jedne strane na smanjenje poreza na zarade sa dosadašnjih 12 na 10%, a sa druge strane na povećanje neoporezivog dela zarade na 11.000 dinara.

- S obzirom na to da veći deo sredstava koji se naplati po ovom osnovu predstavlja prihod lokala, izvesno je da će i grad Subotica ostvariti manje prihode u ovoj godini u odnosu na plan - rekao je Dulić Tanjugu.

Prihod budžeta grada Čačka biće umanjen na godišnjem nivou za 250 miliona dinara, odnosno za 2013. godinu, 160 miliona dinara.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić izjavio je Tanjugu da je ukupan projektovan prihod od poreza na zarade bio 1,43 milijardi dinara, međutim, u novonastalim okolnostima biće značajno manji, ali neće poskupeti usluge javnih preduzeća.

- Cene komunalnih usluga neće se povećavati, a za septembar je planiran rebalans budžeta pa će stručne službe sagledati i analizirati situaciju i videti gde postoji mogućnost uštede - naveo je on.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić izjavio je Tanjugu da će zbog smanjenja poreza na zarade u budžet opštine Pirot do kraja godine sliti oko 90 miliona dinara manje nego što je planirano.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Ðokić rekao je za Tanjug da na osnovu tih poreza lokalne samouprave ubiraju najveći deo sredstava i da će donete izmene zakona sigurno imati uticaj na ispunjavanje budžeta grada.

On je dodao da će se u Loznici preduzeti koraci da bi se popravilo poslovno okruženje, doveli investitori i povećao broj zaposlenih, a tako će se ubirati i više poreza na dohodak građana.

Prema njegovim rečima, porez na imovinu u Loznici do sada nije bio procentualno visok, pa se izmene tog Zakona neće previše odraziti na budžet grada.

Grad Kruševac će, prema prvim računicama, zbog novog seta poreskih zakona, izgubiti oko 200 miliona dinara što čini 7% ukupnog budžeta, rekao je Tanjugu gradonačelnik Bratislav Gašić.

Ukidanjem poreza na zarade koji pripada lokalnim samoupravama, za Paraćin znači dodatno smanjenje za skoro 100 miliona dinara na godišnjem nivou, rekao je Tanjugu predsednik opštine Paraćin Saša Paunović,

Paunović, koji je predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) ocenio je da će primenom Zakona o porezu na dohodak građana, smanjiti sredstva opština u Srbiji za 15 milijardi dinara, a zbog smanjenja investicija na lokalu bez posla će ostati hiljade građevinara.

- Već prošle godine su značajno smanjeni prihodi lokalnih samouprava a nova poreska reforma je uvod u kolaps opština - smatra Paunović. Smanjene poreza na zarade i povećanje neoporezovog dela dohotka su nove negativne posledice po lokalne prihode, jer sredstva od ovog poreza čine u proseku oko 40% njihovih budžeta.

Pomoćnik generalnog sekretara za finansije SKGO Aleksandar Bućić pak ocenjuje, da će lokalne samouprave, nakon usvojenog seta poreskih zakona, do kraja godine ostati bez 12 milijardi dinara, dok će na godišnjem nivou taj iznos dostići 20 milijardi dinara

Bućić je kazao Tanjugu da je poseban problem što do smanjenja prihoda dolazi u sredini budžetske godine, jer su opštine u decembru planirale jedan obim prihoda na osnovu koga su ušli u finansiranje projekata, a sada je potrebno da se prilagode novom iznosu.

- Ako govorimo o mogućnostima da se prihodi nadomeste u ovoj godini, oni su dosta ograničeni - istakao je Bućić i dodao da je tek 2014. moguće da se jedan deo sredstava kompenzuje kroz izmene Zakona o porezu na imovinu.

Prema njegovim rečima, još uvek je rano govoriti o mogućim efektima tog zakona, jer je to nešto što dolazi tek iduće godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.