NavMenu

Izgradnju Južnog toka u Srbiji u celosti finansiraju Rusi - Prve količine gasa iz Rusije kreću 2015.

Izvor: Tanjug Petak, 31.05.2013. 08:45
Komentari
Podeli

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas Tanjugu u Amsterdamu da će izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju u potpunosti finansirati ruske banke ili "Gazprom".

Bajatović, koji je na Evropskoj biznis konferenciji u Amsterdamu po četvrti put reizabran za člana predsedništva te organizacije, rekao je da je idejni projekat završen, a u ovom momentu se radi na završetku konačnog tehničkog projekta koji bi trebalo da bude gotov do 30 juna.

- Očekujemo da u ponedeljak dođe finansijski tim "Gazproma" i banaka koje će pratiti Južni tok, pre svega Sberbanku i Gazprom banku, i tada ćemo početi razgovore o novom finansiranju Južnog toka, koji bi trebalo da poveća učešće ruskog kapitala u finansiranju ovog projekta i da praktično svede sve stvari - objasnio je Bajatović.

On je dodao da će "bez obzira na to da li se radi o kreditima ili pozajmicama "Gazproma" prema "Srbijagasu", uglavnom Južni tok što se tiče srpskog dela biti u potpunosti finansiran od strane ruskih banaka ili "Gazproma" uz najpovoljnije finansijske uslove na tržištu".

Bajatović je kazao da se početak radova očekuje krajem novembra, odnosno početkom decembra meseca, a do tada će početi otkup parcela, odnosno delimična eksproprijacija, jer će se, kako je precizirao, samo mali deo parcela trajno otkupljivati.

Prema njegovim rečima, novac za to je već obezbeđen i ovih dana dana bi trebalo da počne realizacija konkursa za sredstva kojima bi trebalo da budu isplaćene odštete.

Bajatović je istakao da su "svi ostali pripremni radovi 80 do 90 odsto kompletirani, a nakon toga čeka se potvrda revizije da je projekat tehnički urađen, što znači da u septembru možemo očekivati i tendere za izvođače radova".

- Ja očekujem da ćemo do kraja juna imati tendere za dobavljače cevi i za dobavljače kompresorskih stanica i tada bi se stekli svi uslovi, uz izdavanje potrebne građevinske dozvole, da projekat Južni tok počne u punom smislu, dakle postavljanje cevi i izgradnja kompreskorskih stanica u Srbiji - zaključio je Bajatović.

Predsednik uprave "Gazproma" Aleksej Miler rekao je da pripreme za izgradnju Južnog toka idu "strogo po planu" i podsetio da je planirano da u decembru 2015. prve količine gasa krenu ovim gasovodom iz Rusije ka EU.

- U ovom trenutku teku pripreme za igradnju na bugarskom i srpskom delu Južnog toka - u bugarskom će radovi početi u najskorije vreme, a na srpskom delu gasovoda u novembru-decembru - rekao je Miler.

On je dodao da i pripreme za tendere idu po planu i da će oni biti sprovedeni u septembru ove godine.

Miler je naveo i da su količine gasa za Južni tok već utvrđene ugovorima i da "Gazprom" dobro zna koje godine će koju količinu gasa isporučiti preko tog gasovoda.

Šef "Gazproma" je takođe napomenuo da je uobičajena praksa da se kompanije koje se bave realizacijom gasovoda registruju u Švajcarskoj i naveo kao primer gasovod Severni tok čija su prva dva kraka takođe realizovana preko firme registrovane u Švajcarskoj.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.