Izvor: Politika | Četvrtak, 21.04.2005.| 12:30

EBRD novi akcionar Komercijalne banke, privatizacija Novosadske, Continetal, Niške, Vojvođanske i Panonske banke 2005, Privredna banka Pančevo na redu 2006. god.U toku su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) da postane manjinski akcionar u Komercijalnoj banci. Po tom modelu, EBRD i država Srbija bi zajedno imali većinski paket Komercijalne banke, nakon čega bi 2006. godine počela priprema za privatizaciju na berzi.

To je dogovor sa Svetskom bankom i MMF-om po kojem se ova banka priprema za privatizaciju putem inicijalne ponude za preuzimanje, koja bi se obavila u naredne tri godine na Beogradskoj berzi.

Međutim, po mišljenju Ministra finansija Mlađana Dinkića, za druge banke sa većinskim državnim kapitalom, koji je nastao konverzijom dugova po osnovu Pariskog i Londonskog kluba, jedini izlaz je bilo traženje strateškog partnera i njihova privatizacije će biti potpuno završena sledeće godine. Tenderi za sve banke, sem Privredne banke Pančevo koja će biti ponuđena na prodaju 2006, raspisaće se 2005. godine. Nakon privatizacije Ju banke, do sredine 2005. godine biće završena privatizacija Novosadske i Continental banke za koje obavezujuće ponude stižu do 15. maja 2005, raspisan je tender za Nišku banku, u drugom polugodištu slede tenderi za Vojvođansku i Panonsku, kao i za Kredi banku iz Kragujevca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.