NavMenu

Beograd - Uređaji za ometanje mobilnih telefona u bolnicama, pozorištima, na šahovskim takmičenjima, na fakultetima...

Izvor: Politika Četvrtak, 21.04.2005. 11:25
Komentari
Podeli

Vlasnici mobilnih telefona neće više moći da razgovaraju usred predstave u beogradskom Narodnom pozorištu, a studenti nekih fakulteta moraće da smisle nove načine za varanje na ispitima. Razlog za to su ometači rada mobilnih telefona, uređaji najsavremenije tehnologije koji se koriste se za sprečavanje upotrebe ovih aparata u određenom prostoru.

Pozorišta su prva počela da koriste ovaj uređaj, a za njima su krenule i škole, fakulteti i razne druge institucije na kojima nije poželjna zvonjava telefona. Tako ovaj uređaj koriste Ekonomski fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Farmaceutski fakultet, kao i svi privatni fakulteti, a mogu se naći i u bolnicama, na šahovskim takmičenjima, u bibliotekama, konferencijskim salama...

Firme „Mand trade” koja se bavi prodajom i servisiranjem ovih uređaja od maja 2003. godine, došli su na ideju o proizvodnji ometača kada su pročitali u novinama da telefoni zvone na pozorišnim predstavama. Cena je od 300 do 500 EUR.

Ometači su veoma jednostavni za rukovanje, uključuju se i isključuju pritiskom na dugme, pa korisnik može, u skladu sa svojim potrebama, da odredi kada će u prostoriji biti (ili ne) signala mobilne telefonije. Pri tome korisnici mobilnih telefona koji se nalaze van prostora pokrivenog ometačem neće imati nikakvih smetnji.

Uređaj pokriva mreže koje rade na frekvencijama od 900, 1800 i 1900 megaherca (u SCG su to mreže 061, 062, 063, 064, 065, 067 i 069). Funkcionišu na principu prekida veze između aparata i bazne stanice, a montaža je jednostavna: postavlja se na zid, na visini od oko 1,70 metara i priključuje se preko trafoa na izvor električne energije.

Ometač je dizajniran kao osveživač prostora, pa se i estetski uklapa u svaki ambijent, a služi i kao zaštita od smetnji koje prouzrokuju mobilni telefoni (kod osetljivih medicinskih aparata i u muzičkim studijima). Posebno se naglašava da nisu štetni po zdravlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.