NavMenu

Jačanje mreže jadranskih regionalnih aerodroma - Niš u projektu AIR.NET

Izvor: eKapija Petak, 24.05.2013. 11:17
Komentari
Podeli

U Gradskoj kući u Nišu održan je sastanak izvršnog odbora evropskog projekta AIR.NET, kome su prisustvovali predstavnici aerodroma iz Trsta, Barija, Mostara i Niša, kao i prestavnici kompanija "Mistral Air" i "Balkan Express" i regiona Molize, na kome je bilo reči o daljoj saradnji.

Ovaj projekat prekogranične saradnje, koji se finansira sredstvima Evropske unije, realizuje se već tri godine i ima cilj uspostavljanje stalne mreže između jadranskih regionalnih aerodroma za razvoj novih usluga vazdušnog transporta, orjentisanih kako bi podržali ekonomske odnose i turistički razvoj.

- Grad Niš je otvoren za svaku vrstu saradnje, a naročito za privrednu saradnju koja će nam omogućiti dolazak stranih investitora - rekao je zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković i podsetio da izuzetno povoljan geografski položaj našeg grada predstavlja ogroman potencijal koji treba afirmisati.

Direktor Aerodroma "Konstantin Veliki" Dragan Bugarinović pojasnio je da samo učešće u ovom projektu predstavlja značajno iskustvo za zaposlene u niškoj vazdušnoj luci.

- Projekat je zamišljen kao podrška povezivanju regiona šire jadranske regije, a cilj je uspostavljanje direktnih avionskih linija. Kao rezultat studija koje su urađene tokom trajanja projekta, obavljene su linije između Niša i Trsta, Mostara i Trsta i Trsta i Barija. Da bi se omogućila ovakva komunikacija, bila je neophodna evropska finansijska podrška - rekao je Bugarinović.

On je izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja linije od Niša do Trsta 26. aprila i istakao da je za njeno održavanje neophodno postojanje upravo ovakvih projekata.

Rukovodstvo niškog aerodroma imalo je na sastanku prilike da se upozna sa iskustvima kolega iz Mostara, koji je prošao je kroz veoma tešku fazu do 2006. godine. Direktor aerodroma u Mostaru Marin Raspudić istakao je da je bez podrške lokalne samouprave, regiona i države i ulaganja značajnih finansijskih sredstava, bilo nemoguće održati ovaj aerodrom.

- Ovaj proces trajao je četiri godine i sada smo se vratili na promet kakav je bio pre rata. Apelujem na sve da daju veću podršku aerodromu u Nišu - rekao je direktor mostarskog aerodroma Marin Raspudić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.