Izvor: Politika | Četvrtak, 21.04.2005.| 08:58

Tunel Sozina- turistička atrakcija ovog leta, otkriće Vam Crmnicu, Skadarsko jezero, Virpazar, Sutorman

Tunel kroz planinu Sozinu će ovu turističku sezonu učiniti drugačijom od svih prethodnih. Tek će se videti šta za barsku regiju znači ovo povezivanje Podgorice sa morem. Španci koji su na tenderu dobili posao završnih radova kroz tunel kažu da će svoju obavezu obaviti u roku, do početka leta 2005.

Stanovnici Crmnice, živopisnog kraja uz Skadarsko jezero i u podnožju planine Sozine, imaju razloga za optimizam. Izgradnjom tunela, znatno su povećane cene zemljišta. Istovremeno, naglo je poraslo interesovanje vlasnika za povratak ovom zaboravljenom delu barske opštine.

Prolaskom savremene magistrale, lepote Crmnice i njenog ``glavnog grada``, varoši Virpazara, doći će do punog izražaja. Osim toga, biće na pola puta između dva najperspektivnija grada u republici – Podgorice i Bara.

Sutorman je potencijalno izletište evropskog značaja. Udaljen je od centra Bara, od morske obale, desetak kilometara. Nadmorska visina kod kuće Boškovića iznosi oko 600 metara, a malo dalje, na prevoju gde se nalazi nekadašnje Dečije odmaralište i odakle put počinje da se spušta ka Virpazaru i Skadarskom jezeru, visina je 805 metara. Vrh Sutormana ima 1.185 metara. Ove zime za mnoge Barane i naročito njihovu decu i ovakav, zapušten, Sutorman bio je ravan Durmitoru i Kopaoniku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.