Izvor: eKapija | Sreda, 22.05.2013.| 17:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

I Kragujevac postaje srpsko jezgro nauke - Izgradnja Centra za matične ćelije i 200 stanova za mlade istraživače kreće početkom 2014.

(Foto: b)

Još jedan hram nauke u Srbiji sve je izvesniji. Kako "eKapija" saznaje u Jedinici za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj", nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora, izgradnja kragujevačkog Centra izvrsnosti, u čijem sastavu će biti i Centar za matične ćelije, trebalo bi da krene već početkom 2014!

Rok za završetak objekata je dve godine, a uskoro sledi izbor izvođača radova.

Takođe, kako saznajemo u JUP-u, naučnici neće morati da brinu o smeštaju jer bi i izgradnja stanova za mlade istraživače trebalo da počne već naredne građevinske sezone. Za parcelu severozapadno od užeg gradskog jezgra dobijena je lokacijska dozvola, a u toku je izrada idejnog rešenja, kažu naši sagovornici.

Centar izvrsnosti na oko 1,7 hektara

Centar izvrsnosti u Kragujevcu, koji je deo projekta "Istraživanje i razvoj u javnom sektoru" biće značajan za medicinare, ali podjednako i za fizičare, hemičare, istraživače u oblasti nauke o materijalima i nanonauke, poljoprivredi i prehrani, informaciono-komunikacionim tehnologijama itd.

Objekti u Centru izvrsnosti, kao i njihova namena, biće u skladu sa potrebama laboratorijskog prostora, naučno-istraživačkom delatnošću, istraživanjem i razvojem, a prevashodno u skladu sa potrebama delatnosti Univerziteta u Kragujevcu, objašnjavaju u JUP-u.

Budući izgled Centra za matične ćelije u Kragujevcu
Budući izgled Centra za matične ćelije u Kragujevcu

Centar za matične ćelije će kao naučna ustanova raditi pri Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Kako je objavio JUP, on će imati ćetiri posebne celine - nastavne jedinice, istraživački prostor, vivarium i banku matičnih ćelija.

Centar za matične ćelije će biti uključen u obrazovni program i program regenerativne medicine, orijentisan na istraživanje matičnih ćelija i njihovu primenu za lečenje, koje je jedan od prioriteta Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srbije u periodu od 2010. do 2015. godine.

Ukupna vrednost izgradnje i opremanja Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu je oko 20 mil EUR.

Na lokaciji površine 1,7 ha čija je vrednost procenje na 6 mil EUR, a koju je besplatno obezbedio grad Kragujevac, i uz kredit Evropske investicione banke od 14 mil EUR, na prostoru između Kliničkog centra i Univerziteta biće izgrađen objekat površine 11.500 m2. Obezbeđen je i novac za kupovinu najsavremenije laboratorijske opreme.

Takođe, Grad Kragujevac se obavezao da snosi i naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, kažu u JUP-u.

- Nakon izrade Studije opreme, kao i nakon izrade Projekta tehnologije i usaglašavanja idejnog rešenja sa potrebama Univerziteta u Kragujevcu, biće poznat i kompletan izgled objekta, pa će javnost moći da vidi prve precizne "fotografije" budućeg Centra za matične ćelije - najavljuju u JUP-u.

Mladim istraživačima 200 stanova

(Model stambenog kompleksa za mlade istraživače)

Obezbeđivanje stanova za mlade istraživače u Kragujevcu je zapravo potprojekat projekta "Istraživanje u razvoj u javnom sektoru".

- Izgradnja ovog kompleksa ima i veliki socijalni značaj, ne samo za Univerzitet u Kragujevcu, već za ceo taj grad i celu Srbiju – kažu naši sagovornici u Jedinici za upravljanje projektom.

Stambeni kompleks za mlade istraživače biće smešten na parceli između Sušičkog potoka i kragujevačkog Spomen-parka. Predviđeno je da ovde bude 210 stanova (100 jednosobnih, 70 jednoiposobnih i 40 trosobnih) u četiri lamele. Ukupna površina objekata je 10.000 kvadrata, a zgrade će imati maksimalno šest spratova.

Dan univerziteta

Ugovor o izgradnji Centra izvrsnosti potpisali su 21. maja u Kragujevcu, u okviru obeležavanja Dana univerziteta, prof. dr Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Aleksandar Simonović, direktor Jedinice za upravljanje projektom, prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu i Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca.

M.S.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.