NavMenu

Za eko-inovacije u malim i srednjim preduzećima 36 mil EUR - Konkurs Evropske komisije otvoren do 5. septembra

Izvor: eKapija Sreda, 22.05.2013. 16:12
Komentari
Podeli

Evropska komisija otvorila je poslednji krug konkursa u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije - "Eco innovation 2013". Na konkurs se mogu prijaviti i srpski mali i srednji preduzetnici, objavljeno je na sajtu Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR).

Eko-inovacije podrazumevaju sve aktivnosti čiji je cilj poboljšanje zaštite okoline. Eko-inovacije uključuju nove proizvodne procese, nove proizvode ili usluge te nove metode poslovanja i upravljanja, čije će korišćenje ili sprovođenje sprečiti ili znatno smanjiti rizike za životnu sredinu, zagađenje i sve druge negativne posledice upotrebe resursa tokom životnog ciklusa srodnih aktivnosti, navedeno je.

Prioritetna područja u skladu sa politikom Evropske unije u 2013. godini su reciklirajući materijali, proizvodi za održivu gradnju, prehrambeni i sektor pića, vodna industrija, te naposletku zeleno poslovanje.

Ukupni budžet ovogodišnjeg konkursa, namenjenog malom i srednjem preduzetništvu, iznosi 31,6 mil EUR, predviđa se finansiranje oko 30-40 projekata, a Evropska unija sufinansirati će 50% ukupno prihvatljivih troškova.

Konkursna dokumentacija dostupna je na sledećem linku: http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/apply-funds/call-proposal/index_en.htm

Poziv se zatvara 5. septembra 2013. godine u 17:00 časova po lokalnom vremenu u Briselu.

Inače, na konkurs "Eco-innovation" se osim MSP mogu prijaviti i sva tela državne uprave izuzev Vlade i ministarstava, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, zatim velika preduzeća, udruženja, udruženja poslodavaca, sindikati, zadruge, instituti, fakulteti, porodična poljoprivredna gazdinstva, razvojne agencije, preduzetnički inkubatori, klasteri, škole i druge ustanove.

Na konkurs se mogu prijaviti pravna lica iz javnog i privatnog sektora samostalno ili u konzorcijumu, a prihvatljive države su EU-27, Norveška, Island, Lihtenštajn, Hrvatska, Makedonija, Izrael, Crna Gora, Srbija i Turska. Prednost će se davati malim i srednjim preduzećima, navedeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.