Izvor: eKapija | Sreda, 22.05.2013.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Studiraj i ti IT - Ministarstvo finansija i "Infostud" pokrenuli zajedničku akciju za edukaciju srednjoškolaca

Ministarstvo finansija i privrede u saradnji sa kompanijom "Infostud" pokrenulo je projekat "Studiraj i ti IT", čiji je cilj da maturantima i učenicima srednjih škola pokaže prednosti obrazovanja i zaposlenja u sektoru informacionih tehnologija.

Savetnica u Ministarstvu Jasna Matić je kazala da je nedostatak stručnjaka najveći ograničavajući faktor za razvoj IT industije, kako u najrazvijenijim zemljama sveta, tako i onim manje razvijenim.

Za potrebe ove kampanje otvorena je posebna "Facebook" stranica " Studiraj i ti IT", preko koje će se svi zainteresovani moći detaljnije da se informišu o studijama, šansama za zaposlenje, zaradama u ovom sektoru, kao i da učestvuju u nagradnom kvizu "Koliko poznaješ IT ?". Na ovom mestu će mladi imati i priliku da se iz prve ruke, od menadžera uspešnih srpskih i međunarodnih kompanija, upoznaju sa uslovima rada i time koliko su cenjeni i traženi domaći stručnjaci iz ove oblasti.

Ponuda poslova u srpskom IT sektoru je u stalnom porastu, a plate dvostruko više od republičkog proseka. Ipak, na tržištu radne snage nema dovoljno stručnjaka sa adekvatnim obrazovanjem i ova kampanja je prvi korak države da se taj problem u budućnosti reši.

Prema rečima Jasne Matić, do 2015. godine, nedostajaće oko 900.000 kvalifikovanih ljudi u ovom sektoru.

Osim toga, kako je navela, projekti će biti usmereni i na unapređivanje nastavnih programa na svim fakultetima koji se bave IT, kako bi i kroz bližu saradnju sa firmama iz ovog sektora napravili programe koji odgovaraju potražnji na tržištu rada.

IT stručnjaci najkraće čekaju na posao i kompanije ih često zapošljavaju već tokom studija. Ponuda poslova iz ove oblasti je iz godine u godinu u stalnom porastu, pa je i oglasa iz IT oblasti na sajtu Poslovi.infostud.com i 2011. i 2012. godine bilo za 80% više nego lane, što ova zanimanja dovodi na 3. mesto najtraženijih u protekloj godini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.