Izvor: eKapija | Utorak, 21.05.2013.| 11:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dodeljena priznanja "Agro-biz lider 2013"

Klub privrednih novinara dodelio je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu tradicionalna priznanja "Agro-biz lider".

Ove godine dodeljene su tri zlatne plakete, tri plakete "Hypo-agro lideri" i šest plaketa "Agro-biz lider".

Zlatna plaketa pripala je Departmanu za voćarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, profesoru dr Miladinu Ševarliću za očuvanje prirodnog genetskog potencijala i novinarki Dragani Žebeljan.

Opština Nova Varoš dobila je plaketu za afirmaciju organske proizvodnje i očuvanje autohtonih sorti, Milan Milovanović priznanje "Hypo Agro-biz lider" za ulaganje u modernizaciju proizvodnje, poljoprivredna škola "Rajko Bosnić" Bukovo plaketu "Agro-biz lider" – za ulaganje u edukaciju i inovativnost.

Muzej pčelarstva Živanović poneo je plaketu "Agro-biz lider" za očuvanje tradicije, edukaciju i etno turizam, a
Opština Pirot, Fond za poljoprivredu, priznanje "Agro-biz lider" za zaštitu brenda "pirotski kačkavalj".

Plaketu"Hypo Agro-biz lider" dobili su i preduzeće "Ćirić i sin" i Rakić Stevan za ulaganje u razvoj stočne privrede. Plaketu "Agro-biz lider" dobili su Jovica Aksić za razvoj autohtonog govedarstva i Ivan Tomić za ulaganje u razvoj voćarstva.

Klub privrednih novinara je u saradnji sa Društvom agrarnih ekonomista, a pod pokroviteljstvom Hypo banke, održao i konferenciju "Prehrambena bezbednost i sigurnost - kvalitet i količine".

Konferenciju je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, koji je u svom izlaganju najavio izmene Zakona o bezbednosti hrane u cilju podizanja zaštite i interesa potrošača. Mahmutović je ocenio da je su u Srbiji propisi o bezbednosti hrane uglavnom usklađeni sa EU, što potkrepljuje podatak da je u prethodnoj godini 52% naših poljoprivrednih proizvoda plasirano na tržište EU, a 33% na CEFTA tržište. U 2012. godini obim spoljnotrgovinske razmene bio je 2,1 milijarde EUR.

O temi "Prehrambena bezbednost i sigurnost-kvalitet i količine", govorili su i ugledni profesori i naučni radnici: prof. dr Zoran Keserović, dr Jovanka Lević, dr Žaklina Stojanović i prof. dr Mihailo Ostojić.

I po kvalitetu i po ceni možemo zadovoljiti tržište EU, zaključci su konferencije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.