NavMenu

Dodeljena priznanja "Agro-biz lider 2013"

Izvor: eKapija Utorak, 21.05.2013. 11:18
Komentari
Podeli

Klub privrednih novinara dodelio je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu tradicionalna priznanja "Agro-biz lider".

Ove godine dodeljene su tri zlatne plakete, tri plakete "Hypo-agro lideri" i šest plaketa "Agro-biz lider".

Zlatna plaketa pripala je Departmanu za voćarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, profesoru dr Miladinu Ševarliću za očuvanje prirodnog genetskog potencijala i novinarki Dragani Žebeljan.

Opština Nova Varoš dobila je plaketu za afirmaciju organske proizvodnje i očuvanje autohtonih sorti, Milan Milovanović priznanje "Hypo Agro-biz lider" za ulaganje u modernizaciju proizvodnje, poljoprivredna škola "Rajko Bosnić" Bukovo plaketu "Agro-biz lider" – za ulaganje u edukaciju i inovativnost.

Muzej pčelarstva Živanović poneo je plaketu "Agro-biz lider" za očuvanje tradicije, edukaciju i etno turizam, a
Opština Pirot, Fond za poljoprivredu, priznanje "Agro-biz lider" za zaštitu brenda "pirotski kačkavalj".

Plaketu"Hypo Agro-biz lider" dobili su i preduzeće "Ćirić i sin" i Rakić Stevan za ulaganje u razvoj stočne privrede. Plaketu "Agro-biz lider" dobili su Jovica Aksić za razvoj autohtonog govedarstva i Ivan Tomić za ulaganje u razvoj voćarstva.

Klub privrednih novinara je u saradnji sa Društvom agrarnih ekonomista, a pod pokroviteljstvom Hypo banke, održao i konferenciju "Prehrambena bezbednost i sigurnost - kvalitet i količine".

Konferenciju je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, koji je u svom izlaganju najavio izmene Zakona o bezbednosti hrane u cilju podizanja zaštite i interesa potrošača. Mahmutović je ocenio da je su u Srbiji propisi o bezbednosti hrane uglavnom usklađeni sa EU, što potkrepljuje podatak da je u prethodnoj godini 52% naših poljoprivrednih proizvoda plasirano na tržište EU, a 33% na CEFTA tržište. U 2012. godini obim spoljnotrgovinske razmene bio je 2,1 milijarde EUR.

O temi "Prehrambena bezbednost i sigurnost-kvalitet i količine", govorili su i ugledni profesori i naučni radnici: prof. dr Zoran Keserović, dr Jovanka Lević, dr Žaklina Stojanović i prof. dr Mihailo Ostojić.

I po kvalitetu i po ceni možemo zadovoljiti tržište EU, zaključci su konferencije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Finansije

Šta Srbiji donosi povećanje kreditnog rejtinga i šta on znači?

Kreditni rejting države odražava procenu njene sposobnosti da ispunjava svoje finansijske obaveze, odnosno da otplaćuje svoje dugove. Kako piše Euronews Srbije, viši kreditni rejting predstavlja veću sposobnost države da vraća svoje dugove i manji rizik za investitore. Srbija je u poslednjih deset godina povećala kreditni rejting za tri nivoa i trenutno je na jednom nivou ispod investicionog rejtinga. Prema procenama relevantnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.