NavMenu

Država će podržati IMT sa 10 mil EUR - Do kraja 2013. biće zaposleno još 200 radnika

Izvor: Tanjug Sreda, 15.05.2013. 14:24
Komentari
Podeli

Država će ove godine podržati "Industriju mašina i traktora" (IMT) sa 10 mil EUR i očekuje se da taj nekadašnji gigant u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije uskoro ponovo stane "na noge", poručili su danas predstavnici Vlade i te kompanije.

Predsednik Skupštine IMT-a Branislav Ivković najavio je da će do kraja ove godine, broj radnika biti povećan za 200 mladih stručnjaka - sa sadašnjih 804, na više od 1.000.

- To znači zapošljavanje još 3.000 do 4.000 dobavljača i kooperanata - ukazao je Ivković.

- Plan je da u ovoj godini, IMT proizvede 1.500 traktora, a da 2014. ta proizvodnja bude povećana na 5.000 traktora, uz planirani profit od 3,5 mil EUR - kazao je Ivković novinarima, nakon obilaska pogona te fabrike.

Kako je istakao, plan je da IMT za pet godina proizvodi 15.000 traktora, a da 2018. čist profit bude 17,5 mil EUR. Ivković je napomenuo da dugovi te fabrike, bez kamate, u ovom trenutku iznose 25 mil EUR.

On je objasnio da su ključna prva tri meseca, kada je neophodna redovna državna podrška u iznosu do 1,8 mil EUR mesečno, da proizvodnja traktora bude 200 do 220, na mesečnom nivou.

Kako je zaključio, uz realizaciju takvog plana, od 31. decembra tekuće godine, neće biti više nikakve potrebe za podrškom države. Ministar poljoprivrede Goran Knežević, rekao je da je plan za oporavak IMT-a, ambiciozan, ali i realan.

- Želimo da ovaj gigant još iz vremene SFRJ, ponovo stane na noge - poručio je Knežević.

On je podsetio da je IMT, jedne godine, izvezao čak 40.000 traktora u SAD, što je izuzetan podvig. Knažević je istakao da je država već počela da ulaže određena sredstva u tu fabriku i da je realno očekivati, da će IMT za četiri godine, ponovo biti vraćen na staze stare slave i ponovo biti gigant u proizvodnji poljoprivrednih mašina, pre svega traktora.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.