Izvor: eKapija | Utorak, 14.05.2013.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tito i Plavi voz hit u Velikoj Britaniji

(Foto: b)


Ovoga leta ponudi operatera "Explore Montenegro", turisti iz Velike Britanije po prvi će put organizovano moći da obiđu Crnu Goru i Srbiju, a najveće interesovanje vlada za putovanje čuvenim Plavim vozom.

Tim povodom grupa britanskih novinara nedavno je bila u prilici da se provoza čuvenom voznom konstrukcijom, u kojoj se "stvarala istorija", piše "Daily Telegraph".

- Kakvi li su se razgovori održavali u velikim vagonima u kojima je čak dvadeset osam kožnih fotelja na kojima se sedeli pregovarači iz celog sveta? Kakvi su se ugovori sklapali pod zelenim prigušenim svetlom, iznad čaša i čaša domaće šljivovice - pita se reporter Bridž u "Balkans train journeus: Travels whit Tito".

Predstavljajući Plavi voz kao omiljeno prevozno sredstvo Јosipa Broza Tita, predsednika bivše SFRЈ, britanski novinar navodi kako su se u toj konstrukciji, koja odoleva zubu vremena, spajali istok i zapad, suprotstavljene strane tokom Hladnog rata i pripadnici Pokreta nesvrstanih...

- Danas ne morate da budete vođa neke države da biste se provozali ovim vozom - piše Bridž dodajući da se britanski turisti po ceni od 99 funti mogu provozati u jednom smeru, ovim neobičnim "vremeplovom".

Sa izuzetkom britanskog sistema za klimatizaciju i nemačkog radio-sistema, sve u vozu je napravljeno u fabrikama širom bivše Јugoslavije, oduševljeno navodi Bridž, upoznajući čitaoce sa Tomasom Popovićem (75), nekadašnjim članom posade.

Popović je u slavna vremena putovao s Titom i služio njegovu posadu u vozu, a danas te uspomene deli sa brojnim znatiželjnicima. Na put se kreće iz Beograda, a krajnja destinacija je Bar, gde se putnici iskrcavaju pod mirisima maslina i Јadranskog mora.

Tokom višesatnog putovanja prolazi se kroz najrazličitije krajeve Srbije i Crne Gore, a Bridž je ostao bez daha pred lepotama kanjona reke Tare i Skadarskog jezera. Bridž na kraju teksta daje detaljne informacije o turi kao i savete o tome šta bi još trebalo da obiđu turisti koje put nanese u te krajeve.

Putovanje "Plavim vozom" samo je deo ponude koja se nudi Britancima, a obuhvata i nekoliko dana na crnogorskoj obali.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.