Izvor: Tanjug | Utorak, 14.05.2013.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija, BiH i Turska potpisale Deklaraciju o ekonomskoj saradnji

(Foto: b)

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić potpisao je danas u Ankari, zajedno sa ministrom ekonomije Turske Zaferom Čaglajanom i ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, Deklaraciju o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji. Tom deklaracijom je predviđeno produbljivanje privredne saradnje tri države u svim oblastima, povećanje obima robne razmene i zajedničko učešće na tržištima ostalih zemalja sveta.

Ljajić je istakao da je potpisivanje Deklaracije o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji u Ankari odličan uvod za trilateralni sastanak predsedsednika Srbije, Turske i BiH, koji će biti održan sutra, dodavši da dobri politički odnosi tri zemlje moraju biti propraćeni i adekvatnom ekonomskom saradnjom.

- Politička trilaterala neće imati svoj pun smisao i kapacitet, ukoliko ne bude propraćena konkretnim oblicima privredne saradnje. Kao što znate, postoji određeno nepoverenje kada je u pitanju politička trilaterala, ali ukoliko građani naših zemalja budu videli konkretnu korist od saradnje Srbije, BiH i Turske, to nepoverenje će nestati - rekao je Ljajić, koji je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Potpredsednik Vlade je nakon potpisivanja Deklaracije dodao da je neprirodno da Srbija i BiH imaju međusobnu robnu razmenu koja je skoro dvostruko veća, nego što je razmena Turske sa dve zemlje pojedinačno i da se mora raditi na povećanju unutrašnjih kapaciteta Srbije i BiH, kako bi bila povećana ponuda prema Turskoj, ali i prema drugim državama.

- Ministar Šarović i ja smo se dogovorili da naša zajednička inicijativa ne ostane samo na Turskoj, već da probamo da je proširimo i na Azerbejdžan i eventalno na Rusiju - kazao je Ljajić.

On je naveo da da potencijali za zajednički nastup Srbije i BiH postoje u oblastima turizma, energetike, građevinarstva, poljoprivrede, prehrambene industrije i vojno-privredne saradnje i da uz pomoć Turske može doći i do proboja na tržišta i drugih zemalja - u bivši SSSR ili Afriku.

Trojica ministara su se dogovorila da sledeći trilateralni sastanak održe u Sarajevu, u što skorijoj budućnosti, kada će biti održan i poslovni forum privrednika tri države.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.