NavMenu

Tržište Amerike neiskorišćen potencijal - Srpskim privrednicima na raspolaganju bescarinski izvoz više od 4.600 proizvoda

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.05.2013. 15:49
Komentari
Podeli

Srbija je prošle godine zabeležila izvoz u Ameriku od 98,42 mil USD, čime je ova zemlja tek na 24. mestu po plasmanu proizvoda iz naše zemlje. Sudeći prema najavama o putu "fiata 500L" preko Atlantika, koji se meri desetinama hiljada automobila, Amerika će se znatno popeti na ovoj lestvici.

Prema podacima koje smo dobili iz Privredne komore Srbije (PKS), u strukturi izvoza u SAD najviše su zastupljeni razni gotovi proizvodi, mašine i transportni uređaji, hrana - povrće i voće, obojeni metali, proizvodi od kaučuka.

- Iako je prošle godine povećan izvoz za oko 20% u odnosu na prethodne godine, sadašnja privredna saradnja ne može se oceniti zadovoljavajućom, jer daleko zaostaje za realnim mogućnostima dveju strana. Za ovakve razlike, postoje mnogobrojni razlozi kao što su veličina tržišta, nepostojanje zadovoljavajućih kapaciteta i mogućnosti za kontinuitetom u izvoz količina na tržište SAD, troškovi transprota zbog udaljenosti što prouzrokuje smanjenje i konkurentnosti sa cenom na tržištu SAD. Svakako i svetska ekonomska kriza je uticala na smanjenje obima razmene sa Amerikom. Bez obzira na veliki deficit, SAD je veoma značajna zemlja u trgovinskoj razmeni sa Srbijom – kaže za "eKapiju" Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Među kompanijama koje su uspešno utabale put do Amerike je "R.B. Global" poznat po brendu "Stara Sokolova". Užička kompanija na tržište SAD izvozi oko 10% ukupne proizvodnje.

(Foto: Stara sokolova)

Ivan Bogdanović, direktor kompanije "R.B. Global", kaže da je ključ uspeha za to zahtevno tržište "dobar kvalitet, u dobrom pakovanju, po konkurentnoj ceni ispraćen odgovarajućom marketinškom podrškom".

- Najveći broj kupaca naših proizvoda su poreklom iz bivše Jugoslavije, kao i pripadnici istočnoevropskih zemalja i jevrejskog naroda.

Bogdanović navodi da su u Americi njihovi najtraženiji proizvodi šljivovica i rakija od kruške viljamovke, i ističe da su sve traženije i kajsijevača i dunjevača koje su od nedavno prisutne na tom tržištu.

Plan kompanije "R.B. Global" je da upotpunjava svoju ponudu na tržištu SAD-a ostatkom asortimana, kao i uvećanje broja država u kojima su njihovi proizvodi prisutni.

Kompanija "Metalac" iz Gornjeg Milanovca počela je 2011. da izvozi u SAD, a proizvodi se plasiraju i preko jedne od najvećih američkih kataloških prodajnih kompanija "Fiongerhut" koja ima više od pet milona kupaca. Međutim, kako su nam rekli iz te kompanije nije lako probiti se na tako veliko i zahtevno tržište.

- Mi smo imali pauzu 15 godina na američkom tžištu, odnosno do 2005. kada smo našli kupca. Kasnije smo odlučili da sa partnerom zajednički organizujemo prodaju na tom tržištu. Iskren da budem, rezultati su skromni, ali razvijamo se. Veoma je teško poslovati na američkom tržištu zbog promenljivog kursa dolara. Takođe, teško je ući u njihove trgovinske lance. Naši proizvodi su srednji viši nivo kvaliteta, a najlakše se prodaje jeftina roba ili napoznatiji brendovi – rekao je za "eKapiju" Petrašin Jakovljević, direktor "Metalca" iz Gornjeg Milanovca.

Bescarinski izvoz u Ameriku

Iako je našoj zemlji 2005. omogućen bescarinski izvoz, na 1,3 triliona dolara vredno tržište SAD, za više od 4.650 proizvoda, kompanije u Srbiji nedovoljno koriste Generalni sistem preferencijala. Preferencijalna trgovina podrazumeva da se u SAD mogu uvoziti proizvodi iz više od 140 zemalja, bez carina ili sa minimalnom carinom.

Kako su za naš portal rekli u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), uslovi za primenu opšteg sistema preferencijala su: da je proizvod kvalifikovan za bescarinski uvoz, da je proizvoden u Srbiji i da vrednost uloženog materijala nesrpskog porekla manja od 35% vrednosti proizvoda, što znači da i privredna društva osnovana od strane američkih kompanija mogu koristiti ove pogodnosti ako ispunjavaju navedene uslove.

U "R.B. Globalu" kažu da koriste pogodnosti Generalnog sistema preferencijala za izvoz u Ameriku.

- Naša firma koristi pogodnosti ovog sistema mada je dužnost uvoznika da prilikom uvoza vodi računa da se ove pogodnosti iskoriste. Generalni sistem preferencijala za izvoz u SAD pruža mogućnost da naši proizvodi budu cenovno konkurentni proizvodima iz drugih zemalja – navodi direktor kompanije.

I direktor "Metalca" kaže da ta kompanija koristi pogodnosti bescarinskog izvoza u Ameriku, ali ističe da im to ne znači mnogo jer se takmiče sa jeftinom robom iz Kine.

U SIEPA objašnjavaju zašto našu privrednici nedovoljno koriste opšti sistem preferencijala:

- Jedan od osnovnih razloga jeste neznanje. Potrebno je informisati srpske privrednike o prednostima opšteg sistema preferencijala. Srpski privrednici moraju da indentifikuju proizvode kvalifikovane za takav izvoz i među njima pronađu svoje proizvode ili razmotre mogućnost za neki novi prozvod koji bi bio konkurentan na američkom tržištu. Oni moraju pronaći i pridobiti potencijalne kupce i njih upoznati sa opštim sistemom preferencijala, jer i same američke kompanije nisu upoznate sa ovim sistemom. Naravno, prisustvo na sajmovima u SAD će takođe u velikoj meri pomoći promociji i razvoju trgovinske mreže – navode u SIEPA.

Da trgovinska povlastica kroz GSP sistem nije dovoljno iskorišćenja od srpske privrede ističu i u Privrednoj komori Srbije.

- Preovlađujući razog je da ono što Srbije može izvesti u SAD, tj. u čemu leže potencijali izvoza, nije na listi GSP sistema, nažalost. Ono što nedostaje jeste donošenje strategije Srbije radi unapređenja privredne saradnje sa SAD, imajući u vidu da su SAD važan politički partner naše zemlje – napomenuo je Vesović.

Posmatrajući iskorišćenost povlastica GSP sistem u Srbiji, prema statističkim podacima PKS, situacija pokazuje da je za period do oktobra prošle godine, u 2012. izvezeno samo 11,61% proizvoda sa statustom carinskog preferencijala od ukupnog izvoza.

Lista proizvoda uključenih u GSP program se analizira i menja dva puta godišnje uz učešće američkih proizvođača. Kompletna lista proizvoda uključenih u GSP program može se naći na web stranici Harmonizovane carinske liste SAD (Harmonized Tariff Schedule of the United States - HTSUS) http://www.usitc.gov/tata/hts/. Listu proizvoda uključenih u Generalni sistem preferencijala možete da preuzmete ovde.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.